Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на

...
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на
Коментари Харесай

Отбраната ни се гарантира само в рамките на НАТО, обяви Борисов пред Столтенберг

Премиерът Бойко Борисов организира телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, оповестиха от държавната пресслужба.

" За нас - националната сигурност и защита на България са обезпечени единствено в границите на груповата защита на НАТО ", посочи Борисов пред Столтенберг.

Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните членки от НАТО, която ще се организира на 3 и 4 декември 2019 година в Лондон .

За Борисов единството на Европа и Северна Америка е по-важно от всеки път на фона на днешните опасности и провокации пред интернационалната среда за сигурност. " За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата групова защита ", подчертава Бойко Борисов.

В хода на диалога си със Столтенберг министър председателят означи, че от началото на 2018 година България сполучливо ползва националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година
 Столтенберг има вяра, че може да има съглашение с Русия за надзор на оръжията
Столтенберг има вяра, че може да има съглашение с Русия за надзор на оръжията

" Tъй като алтернативата е доста рискова ", само че не желае мораториум за ракети в Европа

" С предплатеното заплащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел към този момент е реализирана и в края на актуалната 2019-а година разноските се чака да доближат 3,1% от Брутният вътрешен продукт ", очерта министър председателят Борисов. Той уточни пред Столтенберг, че задачите на страната ни са фокусирани в три съществени области - повишение на разноските за защита, рационализация и превъоръжаване, и превъзмогване на недостига на персонален състав във Въоръжените сили ", съобщи Борисов по време на диалога.

По думите му се чака в идващите години страната ни да осъществя основните планове по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини).
 Столтенберг осъжда експанзията на Русия в Черно море и ускорява наличието на НАТО
Столтенберг осъжда експанзията на Русия в Черно море и ускорява наличието на НАТО

Румъния, България и Турция са част от НАТО, а районът има стратегическо значение

" България ще продължи да оказва поддръжка на напъните на Алианса към реализиране на международен мир и сигурност . Разглеждаме присъединяване си в задачи и интервенции на НАТО като главен приоритет и имаме намерение да запазим уговорката и приноса си към тях ", добави Борисов.

Той подчертава върху ролята на взаимните военни учения , които способстват за подобряването на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили с тази на други страни членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг разискаха още укрепването на съдействието сред НАТО и Европейски Съюз, защото точно Алиансът е фундаментът на груповата защита в Европа. " Само дружно, обединени в НАТО, можем да се оправим с провокациите и заканите пред сигурността на нашите общества ", посочи министър председателят Борисов.
 Столтенберг предизвести Европа да не се дистанцира от Съединени американски щати, с цел да няма разделяне Обновена
Столтенберг предизвести Европа да не се дистанцира от Съединени американски щати, с цел да няма разделяне

" Съединени американски щати е най-голямата военна мощ в света, Европейски Съюз не може да отбрани Европа "

И двамата са безапелационни, че дружно би трябвало да пазиме нашите споделени полезности и правила - независимост, човешки права, народна власт, господство на закона , което ни прави мощни и способни.

Столтенберг посети България напролет на 2019 година по покана на премиера Борисов , която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп.
 Столтенберг удостовери - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е
Столтенберг удостовери - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е " значим съдружник "

" Сега е доста значимо да не рискуваме огромния прогрес "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР