Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че малко преди изборите за европаралемент

...
Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че малко преди изборите за европаралемент
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Премиерът Бойко Борисов предвижда, че малко преди изборите за европаралемент на 26 май ще има провокации към ръководещата партия ГЕРБ. " Четвъртък и петък ще ни вършат Костинброд ", съобщи той на финала на най-голямото предизборно събитие на ГЕРБ, което се организира в " Арена Армеец ". В залата беше и претендентът за ръководител на Европейска комисия от Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер. Той даде обещание, че в случай че оглави еврокомисията, първата му " заръка " ще е България да получи цялостно участие в Шенген.

© Дневник През този уикенд България беше релативно спокойна, а главно внимание беше отделено за идния избор за Европейски парламент. Управляващата партия ГЕРБ организира най-голямото си предизборно събитие в " Арена Армеец ", на което участва и претендентът за ръководител на Европейска комисия от Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер. Безспорната новината на уикенда обаче идва от Австрия, където неочаквана рецесия удари държавното управление. Канцлерът Себастиан Курц разгласи, че ще има предварителни избори, след изминал видеозапис, в който се вижда по какъв начин вицеканцлерът и водач на крайнодясната Партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на хипотетичен съветски вложител държавни контракти против поддръжка за политическата си групировка. Скандалът избухна единствено седмица преди европейския избор и може да се отрази доста на поддръжката за АПС.

Обратно в България се оказа, че акцията на министерството на туризма да накара българите да избират да почиват в родината си се радва на слаб интерес както от страна на хотелиерите, по този начин и на туристите. В петък пък стана ясно, че КПКОНПИ е завела дело против предприемача Емилиян Гебрев и сина му за лишаване на имущество в размер на 13.3 млн. лева За наслада на софиянци наподобява, че ремонтът на площад " Славейков " е към своя край.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Предсрочни избори в Австрия поради скандал със запис на вицеканцлера
Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с президента Александър Ван дер Белен (влаво)

Фотограф: Leonhard Foeger
Австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи предварителни избори в страната след разпадането на обединението с крайнодясната Партия на свободата (АПС). След среща с Курц австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи парламентарният избор да се организира при започване на септември. Страната беше хвърлена в рецесия след изтекли видеозаписи, в които се вижда по какъв начин вицеканцлерът и водач на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на хипотетичен съветски вложител държавни контракти против поддръжка за политическата си групировка. След избухналия скандал и среща с канцлера Себастиан Курц Щрахе разгласи, че напуща държавното управление. Разкритията бяха оповестени в взаимен материал на немските издания Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung. Видеозаписът е изработен малко преди парламентарните избори през 2017 година и в него Щрахе, наподобява, дава обещание на представяща се за племенница на съветски олигарх държавни строителни поръчки. Тайното видео е снимано във вила в Ибиса и съдържа над седем часа диалози. Няколко месеца по-късно АПС влезе в държавното управление като съдружен сътрудник на Австрийската национална партия на Себастиан Курц. Според организация АПА това е второто най-кратко управлявало австрийско държавно управление - едвам 555 дни. По-малко се е задържал единствено поелият властта през 1994 година кабинет на социалдемократи и консерватори (433 дни).

Слаб интерес към държавната акция българите да почиват в родината си

Кампанията на туристическото министерство, чиято цел е да насърчи българите да избират България за своите почивки, получавайки трета бонус нощувка при заплатени две през месеците април и май, е провокирала относително слаб интерес както измежду хотелиерите, по този начин и измежду туристите. Такъв извод може да се направи от данните на ведомството, предоставени в отговор на питане на " Капитал ". В началото на април туристическото министерство разгласи акцията " Неочаквана почивка ". За задачата на основания уебсайт на самодейността могат да се записват хотели и къщи за посетители от цялата страна. Туристите от своя страна имат опция да получат промокод, който след това да дават при резервация на определения хотел и по този начин да получат бонуса. Месец и половина след началото на акцията в уеб страницата на " Неочаквана почивка " са се записали 77 хотела и къщи за посетители. От ведомството оповестяват още, че издадените промокодове на туристи към 9 май са над 8 хиляди

КПКОНПИ заведе дело за лишаване на имущество за 13.3 млн. лева против Емилиян Гебрев и сина му
Антикорупционната комисия е завела дело против предприемача Емилиян Гебрев и сина му за лишаване на имущество за над 13 милиона и 300 хиляди лв.. От комисията оповестиха за Mediapool и Българска национална телевизия, че желаят от съда отнемането на парцели, пари по банкови сметки, акции и дялове на Гебреви, без това да визира сдруженията " Емко " и " Дунарит ". Срещу Гебрев има дело за пране на пари и по него е правена инспекция за сходство сред приходи и имущество. През април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на следената от Емилиян Гебрев " Емко " да придобие различен оръжеен производител - " Дунарит ".
Борисов предвижда, че шасита на BMW ще се вършат в Шумен

" Мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се вършат в Шумен ", сподели като образец за развиването на града министър председателят Бойко Борисов при визитата си в Стара Загора. Той добави, че в Шумен и Пловдив към този момент съвсем няма терени за фабрики, до момента в който в Стара Загора има доста свободна повърхност. Разговорите му в индустриалната зона на града бяха излъчени онлайн през Фейсбук профила му. Борисов съобщи, че скоро държавното управление ще отпусне към 500 хиляди лева за откупуване на частните улици на територията на някогашния Азотноторов цех в Стара Загора. Там бизнес активност развиват 80 компании. Проблемът е, че дълги години липсва инфраструктура, тъй като притежателят им е банкрутирал. " Тук работят 900 души и не могат да вършат действителен бизнес. Тук държите 1500 декара и поради това, че са частни улиците, вложители не могат да дойдат ", разгласи Борисов.

Оградите на площад " Славейков " най-сетне ще бъдат отстранени

Столична община е почнала премахването на оградите по площад " Славейков " в София. Ремонтните действия обаче ще продължат до края на месеца, когато би трябвало да приключат по контракт, оповестиха от общината пред Българска национална телевизия. Целта е да се облекчи прекосяването на пешеходците през площада. Вече е открит фонтанът и следва стартирането му, а след време ще бъде върната и пейката на Петко и Пенчо Славейкови. Ще бъдат сложени и нови каменни и дървени пейки. От общината оповестиха, че по ул. " Солунска " към този момент са инсталирани новите велостоянки и пейки.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Фотограф: Handout
Попзвездата Мадона пя на финалите на " Евровизия " в Тел Авив и прикани почитателите " в никакъв случай да не подценяват силата на музиката да сплоти хората ". Големият победител в интернационалния конкурс за ария беше холандецът Дънкан Лорънс. На второ място се класира Италия, а на трето - Русия. Във финалния стадий на " Евровизия " участваха 26 страни от Европа и Австралия. България нямаше представител.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Европа гласоподава за Европейски парламент на 23 - 26 май


Гласоподавателите от Европейски Съюз ще отидат до урните на 23 - 26 май, с цел да изберат над 700 членове на Европейския парламент. Евродепутатите съставляват повече от 500 млн. жители в 28-те страни членки. Държавите, в които вотът ще бъде наблюдаван от близко от анализаторите, са Англия (23 май), Германия (26 май), Франция (26 май) и Италия (26 май). Изборите в България също са на 26 май.

Европейският парламент е единствената непосредствено избираема институция на Европейски Съюз. Основната му роля е да прокарва закони, работейки със Съвета на Европейски Съюз. Евродепутатите също по този начин надзирават активността на Европейската комисия, която изготвя европейските закони и постанова европейските правила. Тези избори са значими, защото в последните години анти-ЕС политиците са във напредък и въпреки че е малко евентуално да получат болшинство в новия парламент, мнозина се чака да бъдат определени за евродепутати.

Отсечка от 6.5 км от " Струма " ще бъде открита

Нови 6.5 километра от автомагистрала " Струма " ще бъдат открити предварително преди 24 май. Новоизграденият сектор се намира сред Благоевград и правата преди бъдещия тунел " Железница ". Основната цел е да се облекчи трафикът преди почивните дни към 24 май и летния сезон. Вече са сложени мантинели и указателни табели. Така ще се избегне влизането на колите в Благоевград. Трасето е първата част от ЛОТ 3.

Плановете са цялата автомагистрала да бъде приключена до 2023 година Но към момента не е определен реализатор на най-сложния сектор - трасето през Кресненското дефиле.

Официален старт на строителството на газовата връзка с Гърция

Церемонията за формалния старт на строителството на междусистемната газова връзка с Гърция най-вероятно ще се състои на 21 май. На него се чака да участват министър председателят Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас. Въпреки това фактическата работа на терен на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини няма да стартира незабавно. Причината за това е, че подписаните през последните дни контракти с гръцките компании Corinth и J&P Avax, надлежно за доставка на тръбите и за строителството, могат да бъдат обжалвани от отпадналите претенденти.

Договор за инженер-консултант пък към момента няма. В същото време поради условието газопроводът да бъде въведен в употреба до края на 2020 година построяването му би трябвало да стартира най-късно през юни - срокът за осъществяване е 18 месеца.

OUT_OF_OFFICE

Зората на демокрацията
до 21.06


Изложбата " Големите очаквания 30 години по-късно " е част от фестивала " Фотофабрика ". Трийсетте фрагмента от изложбата разкриват първите спонтанни манифестации и техните лица. Много от тях са хора, които изчезнаха от политиката. На фотосите от фотоархива на Иван Бакалов от първия неофициален протест на 3 ноември 1989 година, седмица преди свалянето на Тодор Живков, се виждат въодушевени хора. Същото усещане основават и фрагментите от първия протест на зараждащата се съпротива на 18 ноември 1989 година пред храма " Св. Александър Невски ".
В Регионалния исторически музей - София

Регата
23 - 26.05


Регатата Varna Channel Cup ще се организира в границите на три дни с над 250 участници. Тя ще се управлява от " Правилата ", както са дефинирани в Състезателните правила по ветроходство 2017 - 2020 година Основният език е британски. Спектакълът ще може да се следи от Морската градина в 15 ч., когато ще бъде по този начин нареченото Pro-Am Race. А гонките ще могат да се гледат от пристанището към 10 ч.
Във Варна, повече информация на: www.varnachannelcup.com

Фестивал
24-26.05


Шестнайстото издание на фестивала в с. Бела речка Goat milk ще бъде намерено с концерт на " Марион & Сoбо бенд " с осъществяване на албански и български. Темата на фестивала на спомените тази година е " Митове, утопии и действителности в периферията ". Ще има йога сесии и медитации, горско учебно заведение, уъркшоп с ударни принадлежности, прожекции на кино лентата " Рокендрол " на Борислав Колев и Project Wild Thing на режисьора Дейвид Бонд.
В с. Бела речка, цялостната стратегия на www.novakultura.org Add to Phrasebook No word lists for Bulgarian -> English... Create a new word list...CopyAdd to Phrasebook No word lists for Serbian -> English... Create a new word list...CopyAdd to Phrasebook No word lists for Bulgarian -> English... Create a new word list...CopyAdd to Phrasebook No word lists for Bulgarian -> English... Create a new word list...CopyAdd to Phrasebook No word lists for Russian -> English... Create a new word list...Copy

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР