Премиерът Бойко Борисов призова за адекватно финансиране на кохезионната и

...
Премиерът Бойко Борисов призова за адекватно финансиране на кохезионната и
Коментари Харесай

Борисов призова за фокус към най-бедните райони при разпределянето на средствата в ЕС

Премиерът Бойко Борисов прикани за съответно финансиране на кохезионната и общата селскостопанска политика на Европейски Съюз и заслужено разпределение на европейските средства. Борисов е в Прага за присъединяване в срещата на високо ниво на групата " Приятели на кохезията ". Лидерите на 17-те страни - членки на Европейски Съюз, формиращи групата, се събраха в чешката столица преди наближаващата последна фаза от договарянията по дълготрайния бюджет на Европейски Съюз (Многогодишната финансова рамка) за интервала 2021-2027 година

На форума българският министър-председател посочи, че упоритостите на Европейски Съюз да бъде световен водач следва да бъдат подкрепени с нужните средства. " За кохезионната политика е значимо да се подсигурява освен задоволително финансиране, само че и заслужено систематизиране на средствата, тъй че да се преодолеят неравенствата сред другите райони и изостаналостта ", сподели Борисов, представен от държавната осведомителна работа. По думите му е нужен характерен фокус към развиването на най-бедните, изоставащи европейски райони.

" Такива райони, с БВП под 50% от междинното за Европейски Съюз, има освен в България и смятам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени ", посочи министър председателят. Според него разпоредбите за кохезионната и общата селскостопанска политика би трябвало да не водят до спомагателни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за осъществяването на стратегиите и за вложенията, изключително в по-слабо развитите райони. Темата за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз е " гореща " на фона на идното овакантяване на Англия, като страните спорят за вероятно нарастване на приноса на всяка една. България е на позицията за по-висок предел на вноските (1.3% от съвкупния брутен народен артикул на 27-те). Заради разногласието сред чистите платци в бюджета на Европейски Съюз и Европейската комисия за размера на заплащанията обаче не се чака до края на годината да се реализира договорка за дълготрайния бюджет на общността.

Борисов през днешния ден съобщи, че водачите от групата следва да насочат напъните си в няколко посоки - " да се противопоставим на разделянето сред чисти получатели и чисти донори ", да не се позволява разделяне сред нови и остарели цели за Европейски Съюз и да се отстоява настояването за благонадежден бюджет в интерес на всички европейски жители. " За нас са значими и обичайните политики, и науката и нововъведенията, и миграцията и сигурността, и битката с климатичните промени. Именно по тази причина настояваме за упорит бюджет на Европейски Съюз, който да ни разреши да съхраним постигнатото досега и да отговорим на многочислените провокации ", съобщи министър председателят.

Очаква се водачите на 17-те страни да одобряват декларация, в която да бъдат доказани позициите предвид на развиването на договарянията по Многогодишната финансова рамка с главен фокус върху значимостта на кохезионната политика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР