Премиерът Бойко Борисов призова лекарите на борба с кражбите в

...
Премиерът Бойко Борисов призова лекарите на борба с кражбите в
Коментари Харесай

Борисов призова лекарите на борба с кражбите в системата

Премиерът Бойко Борисов прикани лекарите на битка с кражбите в опазването на здравето.

" Искам да помоля да сме един тим в битката с кражбите в опазването на здравето. Не може с 407 млн. лева повече да влизат в системата и още февруари да излезе че с 270 млн. лева сме обратно ", сподели Борисов на среща в Министерския съвет с представители на Българския лекарски съюз, на съюза на зъболекарите, министерството и здравната каса. Той благодари за постигнатото единодушие за подписването на Националния рамков контракт за тази година, планувано за през днешния ден в 17 ч. Едновременно с това предизвести, че разноските на системата нарастват със стотици милиони, а пациентите не усещат това.

" Сега в случай че попитаме хората дали са усетили, че близо половин милиард се дават повече, няма да получим отговора, който чакате ", сподели министър председателят и подсети, че единствено за януари и февруари има свръхдоговаряне на медикаменти с милиони, а 30% от преразходите на лечебните заведения са по това перо. Припомни, че кабинетът отстъпи за финансирането на най-новите медикаменти като парите ще са не 40 млн., а 60 млн. лева като за следващата година към този момент било подготвяно стартирането на нови 80 молекули.Влизаме в цикъл който милиарди се изливат а резултатът за хората е нула

Борисов се възмути и от размера на 270.милионния дълг на Националната здравноосигурителна каса към задграничните здравни каси. " Това е правено, в случай че инцидентно в чужбина човек получи дали инфаркт, дали инсулт, счупи крайник, ръка, злополука, да се излекува там и ние да му платим сметката ", сподели министър председателят.

Той акцентира, че страната е вложила в последните години и в съвременна здравна инсталация. " Приоритетно ние дадохме пари за инсталация и сме несъмнено в първата тройка на Европа по инсталация. С най-хубавата инсталация, милиарди за опазване на здравето, скъпи медикаменти и най- положителните експерти ние стотици милиони даваме на непознатите здравни каси ", възмути се той.

Договорените условия по рамковия контракт плануват нарастване на цените в над 130 клинични пътеки в болничната помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР