Премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където утре ще се

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където утре ще се
Коментари Харесай

Борисов пристигна във Вашингтон

Премиерът Бойко Борисов дойде във Вашингтон, където на следващия ден ще се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом, оповестиха от държавната пресслужба.

Предстоящата среща сред двамата държавни водачи е основна стъпка за задълбочаване на стратегическото партньорство сред двете страни. България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници и страната ни има интерес да надгражда съдействието в редица сфери като сигурност и защита, енергетика, битка против тероризма, обучение и просвета, връзки сред народите.

България и Съединени американски щати имат отлични връзки в региона на сигурността и защитата, както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО. Посещението във Вашингтон е мотив министър председателят Борисов да удостовери сериозния метод на българското държавно управление към уговорката от Срещата на най-високо ниво на НАТО в Уелс през 2014 година във връзка с разноските за защита.

В този подтекст страната ни преглежда договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 освен като значима част от модернизацията в областта на защитата, само че и като обезпечаване на индустриално съдействие, което ще способства за икономическото развиване на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дълготрайно.

Съвместните военни учения в България, които се организират целогодишно, са също от значително значение за възстановяване на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили с тази на другите страни членки на НАТО.

В рамките на визитата във Вашингтон, в обсега на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със Съединени американски щати в региона на енергетиката има капацитет да способства за подсилване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ. До момента министър-председателят Борисов поредно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация изгодите от реализирането на планове като газоразпределителния център " Балкан ", " Балкански поток ", интерконектора Гърция-България, както и опциите за развиване на пазара на полутечен природен газ.

България има интерес също по този начин да задълбочи търговско-икономическите си връзки със Съединени американски щати, които постоянно се подреждат измежду 20-те водещи външнотърговски сътрудници на страната ни, като през 2018 година търговията със артикули със Съединени американски щати доближава стойност от над 975 млн. щ. д. Основна цел в напъните ни за усилване на двустранното икономическо съдействие е привличането на нови директни американски вложения, като акцент са високотехнологичните браншове.

Задълбочаването на контактите сред нашите другарски нации също съставлява добра основа за възходящото развиване на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати. В този подтекст страната ни преглежда като основно съдействието в региона на образованието и науката, които са основополагащи за просперитета на всяка страна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР