Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул заедно с българския патриарх

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул заедно с българския патриарх
Коментари Харесай

Борисов в Истанбул за откриването на желязната църква Свети Стефан


Премиерът Бойко Борисов дойде в Истанбул дружно с българския патриарх Неофит и с основния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Борисов ще открие дружно с турския президент Реджеп Ердоган реставрираната желязната черква „ Свети Стефан “. Храмът претърпя реституция в продължение на 7 години.

В формалната делегация на Борисов са още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати.

Полицейско наличие в региона на Желязната черква е извънредно засилено. Автомобили до самия храм не се допускаха. Извършват се щателни инспекции за взривни устройства и други рискови предмети. Храмът, прочут като Желязната черква, е един от най-значимите български монументи на архитектурата.

Той е осветлен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания "Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона.







Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР