Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават при издаването на

...
Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават при издаването на
Коментари Харесай

Борисов: Внимателно с болничните, не ми е приятно да арестувам доктори

Премиерът Бойко Борисов предизвести лекарите да внимават при издаването на болнични листове, тъй като не му е прелестно да арестува доктори. Повод за възмущението на Борисов е информацията за фрапантен растеж в броя на издадените болнични през тази година. За цялата 2018 година те са били общо 2 млн., а единствено досега са 3.5 млн., оповестява " Медиапул ".

``
реклама

По думите на Борисов това е камшик за работодателите, които заплащат първите дни болнични.

" И нещо, което доста ме тревожи - болничните са над 3.5 млн. Това е страховит камшик за работодателите. Някой си цялостни джобчетата с разпределяне на болнични листове. Това са милион и половина повече болни, което няма по какъв начин да е истина ", съобщи

Борисов по време на държавното съвещание в сряда.

В същото време  " огромни групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди ", разяснява той.

" Никак не ми е прелестно да задържам доктори и медицински лица, тъй като всички ги почитаме, само че приканвам да спрат тази процедура, тъй като доста съществено сме се заели ", съобщи министър председателят и напомни за акциите против измамите с ТЕЛК решенията.

“Ввиждате какви безобразия се вършат там ", означи той.

Миналия месец бизнесът и Национален осигурителен институт сигнализираха, че към майските празници има растеж в броя на болничните и работодателите още веднъж настояха първите три дни да не се заплащат нито от страната, нито от работодателя, с цел да се дисциплинират чиновниците. По калкулации на работодателите в празнични дни болничните скачат с към 30%

В момента работодателят заплаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден страната заплаща 80% от възнаграждението на служителя.

По данни на Национален осигурителен институт през 2018 година страната е изплатила над 500 млн. лв. по отношение на 486 млн. лева през 2017 г. 

Борисов направи коментара за болничните по време на представянето на резултатите за първото тримесечие на 2019 година от битката с контрабандата с цигари.

" Толкова доста претенции има за повишение на приходи и заплати, че всеки лев е значим да влезе в бюджета. Така че, вършим го със сърце и душа, тъй като ни трябват парите ", заключи Борисов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР