Премиерът Бойко Борисов отрече твърденията, че се извършва национализация на

...
Премиерът Бойко Борисов отрече твърденията, че се извършва национализация на
Коментари Харесай

Борисов за лотарията: За какво одържавяване става въпрос?

Премиерът Бойко Борисов отхвърли изказванията, че се прави национализация на лотарийните игри. Той разяснява акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта и готвените промени в едноименния закон преди началото на държавното съвещание. 

„ За какво одържавяване става въпрос? Ако е правилно това, значи не са платени стотици милиони такси. Дали е отговорна комисията или хора от там ще бъдат наказани, ще забележим. В момента всички работят на цялостни обороти. Никой не взима бизнеса на никого. Тази активност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицезът. Бизнес, през който са минали 3 милиарда лева не би трябвало да заплаща такси ли? ”, съобщи министър-председателят.

Той съобщи, че от няколко дни, до момента в който е бил на срещата в Давос, в общественото пространство се ширели „ дълбоки лъжи ” по отношение на това, че някой има концепция да национализира частен
хазартен бизнес. Изказването на премиера идва след втората среща сред притежателите на ФК „ Левски ” с почитателите, която се организира нощес на стадион „ Герена ”. На нея стана ясно, че „ Левски ” е получавал милиони от спонсорски дарения. Към момента клубът е платил към 7 милиона лв. отговорности за налози и осигуровки и към този момент няма просрочени отговорности към кредитори.

„ На моето бюро има един отчет на Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ), в който се споделя, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. Ако този отчет е правилен, доста хора ще имат проблем. Ако не е правилен, има от какво да се безпокоят. В този документ обаче на никое място не попада името на футболния клуб „ Левски ”. Не разбирам каква е връзката сред отчета и бъдещето на тима ”, сподели още министър председателят и даде обещание в петък да се срещне с почитателите на „ Левски ”.

„ Ако одържават
лотарията, няма да имам опция да финансирам клуба ”, сподели нощес на конференцията Васил Божков. Припомняме, че на първата среща с почитателите на тима в неделя, притежателят на „ Левски ” Божков подмятна, че ще спре финансирането на клуба, в случай че импортираният от Валери Симеонов и още шестима депутати нов законопроект за хазарта бъде утвърден от Народното събрание. Той планува всички лотарийни игри, като се изключи бинго, кено и лотария, да могат да се провеждат единствено от Държавно дружество „ Български състезателен тотализатор “. Това значи, че лицензите на „ Национална лотария “ и „ Лотария България “ ще бъдат отнети, като подобен за лотарийни билети ще има само Българският състезателен тотализатор. В момента в България лиценз за лотария имат три компании - Българският състезателен тотализатор, който е държавен, както и две компании на Васил Божков. А „ Националната лотария “ е общоприет спонсор на „ Левски “ от една година.

„ Изрично би трябвало да бъде вписано, че не може да се дава на концесия, аутсорсва, преотдава, да е в забранителния лист за приватиация, с цел да е несъмнено, че с изключение на страната, никой различен няма да се занимава с тази активност. Защото това е второто подстрекателство - че други играчи би трябвало да се вкарат в този бизнес ", разяснява още Борисов. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР