Премиерът Бойко Борисов ни преметна здраво, като каза, че докато

...
Премиерът Бойко Борисов ни преметна здраво, като каза, че докато
Коментари Харесай

Борисов ни преметна яко, че е имало авиокатастрофи, докато шеф на ВВС е бил Румен Радев

Премиерът Бойко Борисов ни преметна крепко, като сподели, че до момента в който началник на Военновъздушни сили е бил Румен Радев, е имало доста авиокатастрофи. Проверка на Фрог сподели, че нито една машина не е паднала, нито пък има умрял водач, до момента в който Радев е оглававал Военно-въздушните сили.
След изявлението на президента, късно нощес министър-председателят изригна пред публицисти: „ Не го харесвах като началник на Военновъздушни сили. Как падаха самолети и хеликоптери разследване на неговата работа. Тогава пристигна Аню Ангелов (бел.ред. министър на защитата в първия кабинет на Борисов) да ме моли да не го глобяваме и не го направихме ".

Кой, по кое време?

Румен Радев е бил пълководец на Военновъздушни сили сред 2014 и 2016 година. През този интервал няма регистриран тежък случай. Последният е от 26 април 2012 година с МИГ-29. По това време Военновъздушни сили се командва от ген. Константин Попов, сегашен народен представител от ГЕРБ. За този случай тогавашният министър на защитата Аню Ангелов отбелязва:

„ На 26.04.2012 година в 10.35ч. при политане за осъществяване на тактически прехват със аероплан МиГ-29УБ, рег.номер11, поражда пожар. Екипажът-пилот майор Илия Дойчинов и втори пилот-щурман капитан Петър Методиев, извежда самолета в безвредна посока и на височина към 200 м. катапултирана разстояние 1.5 километра източно от с.Голям Чардак.Благодарение на бързите, точни и професионални дейности на екипажа, както и на групите за управление и обезпечаване на полетите,при случая са избегнати човешки жертви и не са породени вреди на здания, инфраструктура и друго имущество.

Наземната група за търсене и избавяне, дружно с вертолет за търсене и избавяне,са достигнали региона на повредата в най-кратки периоди. Пилотите са евакуирани навреме и са изпратени за медицински прегледи и проучвания във Военна болница –Пловдив. Екипите за противопожарна отбрана от авиобаза Граф Игнатиево са пристигнали на мястото на повредата и са потушили горящия аероплан без да се допусне разгръщане на пожар “.

Проверката след това потвърждава, че става дума за неточност в техниката на пилотиране.

Хеликоптери

Следващите трагични произшествия са с хеликоптери. Те обаче се случват откакто Радев напуща високия пост във Военновъздушни сили, а на негово място към този момент е ген. Цанко Стойков. Той сяда в шефското кресло на 30 август 2016 година, а съвсем година по-късно-на 9 юни 2017 година в Черно море пада хеликоптер „ Пантер “.

Това се случва по време на тактическото обучение " Черно море – 2017 “. Военният министър сбито обяснава тогава: „ Рискована маневра и неприятни метеорологични условия са довели до рухването на военния хеликоптер “. Малко по-късно излиза наяве, че хеликоптерът е правил маневра, при която се е закачил за мачтата на фрегатата, което води до рухването. В случая умира капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са избавени.

Докато Цанко Стойков ръководи Военновъздушни сили става още един драматичен случай. На 11 юни 2018 година при образователно занимание край летище Пловдив пада хеликоптер Ми-17. Жертвите този път са две. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Бордният механик оцелява по знамение.

Румен Радев е бил и пълководец на авиобаза „ Граф Игнатиево “ сред 2005 и 2009 година Преглед на черната статистика на авиокатастрофите в България демонстрира, че през този интервал няма нито паднал аероплан, нито починали водачи.

Наскоро в тв изявление министър председателят Бойко Борисов заяви, че братът на новоизбрания за основен прокурор Иван Гешев, е измежду персоналните гардове на Радев. Проверка на медията ни сподели, че това не дава отговор на истината. В изявлението си по БТВ в сряда президентът удостовери това.

Оказва се, че изявлението на Цветанка Ризова с президента Румен Радев е било авансово планувано доста преди този момент на Борисов от предходната седмица.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР