Премиерът Бойко Борисов не знаел, че ски легендата Марк Жирардели

...
Премиерът Бойко Борисов не знаел, че ски легендата Марк Жирардели
Коментари Харесай

Борисов не знаел, че Жирардели е собственик на Юлен

Премиерът Бойко Борисов не знаел, че ски легендата Марк Жирардели е притежател на " Юлен ". Това стана ясно от обясненията му пред публицисти във Виена, макар че при започване на годината уточни като притежател на сдружението Цеко Минев. 
 Жирардели: Купих Юлен преди две години, с Цеко Минев имаме общи занимания  Марк Жирардели към този момент е концесионер на ски зоната в Банско
Днес Борисов изясни, че през вчерашния ден е схванал, че " Юлен " има различен притежател: 

И аз като вас, чувам, това чух през вчерашния ден. Това можеше да бъде направено преди доста години, в случай че е по този начин, тъй като несъмнено Марк Жирардели е международна величана за всеки туризъм, за всеки курорт, за всяка страна - несъмнено е доста хубаво да имаш такива вложители. А за какво тъкмо в този момент, не се ангажирам да разясня, въпреки всичко е частен бизнес, разяснява той.

След което изясни, че  " тая тематика " Банско " би трябвало да я развързваме и да стигаме до решения ". Той даде образци по света, където " хората изкарват милиарди в туризма, с пъти повече лифтове, писти и никаква екология " и изясни, че на други места зелените няма " да ги оставят да съществуват ":

Тука няма ли зелени, аз просто не знам. Ако нашите " зелени " дойдат тука, ще унищожават целия отрасъл в Австрия. Но аз съм горделив, че България може би има най-силните зелени организации в света, не мога да си показва другаде да ги оставят да съществуват. 20 години няма държавно управление и президент, който да откри храброст, кураж, да се изправи и да каже - абе, това въпреки всичко е едно вярно решение - да се развива туризма ".

От обясненията на премиера стана ясно също, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са предоговорили санкцията, която Европейска комисия наложи на Българския енергиен холдинг и тя от 300 млн. станала 77 млн. евро и изясни, че парите няма да бъдат платени от данъкоплатците:

Страната ни реагира към този момент повече от две години в договарянията, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато Европейска комисия ни предложи в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето държавно управление да беше вкарало решение и през днешния ден да ме питате за какво държавното управление взе решение да приватизира тръбите. В тези състезания за приватизация да дойдат най-големите съветски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „ Борисов дава тръбите на България “. Тогава ние влязохме в Народното събрание, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова цялостно болшинство дали е имало в Народното събрание, да кажат: „ Не, не се продават се тръбите, преговаряйте “. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях един път, Томислав Дончев към 100 пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.

Тези, които се съмняват в нашите решения - доста тежки договаряния бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и единствено си помислете какво бихте говорили, в случай че бяхме взели противоположното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем опция на огромни, непознати компании да влязат и да ни вземат собствеността на страната върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те заплащат тази цена, ще си ги платят трите търговски сдружения от облагата “, изясни министър председателят.

Той посочи, че в тази ситуация е нямало различен вид. „ Това са европейските правила, на всички места са приватизирани, в България не са. Само че нашето чувство за собствеността на газопреносната система да не е благосъстоятелност на българските жители и българската страна би било изменничество “, сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР