Премиерът Бойко Борисов не само постоянно отказва да признае, че

...
Премиерът Бойко Борисов не само постоянно отказва да признае, че
Коментари Харесай

Журналистически организации: Борисов има ключова роля за достъпа на Пеевски до публични ресурси

Премиерът Бойко Борисов освен непрекъснато отхвърля да признае, че съществува опасност за свободата на медиите, само че играе основна роля за увеличение на достъпа на медийния и бизнес притежател и народен представител Делян Пеевски до обществени запаси, като в същото време му дава спомагателни институционални принадлежности за принуда, в това число законодателни решения, употребявани против самостоятелните медии. "

Това се споделя в частта за България от заключителната декларация на състоялата се през днешния ден в София конференция " Медийна независимост и плурализъм: Как да рестартираме главния дирек на Европейски Съюз ".

Форумът е проведен от четири професионални сдружения от бранша: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на публицистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

В декларацията се показва, че свободата на медиите в България се утежнява с тревожни темпове - съгласно показателя на " Репортери без граници " за 12 години тя е паднала със 75 места и сега се намира на 111-та позиция.

Допълва се, че главният инструмент за практикуване на напън у нас е концентрацията на благосъстоятелност върху медиите, икономическите взаимозависимост и други форми на политически надзор върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространяване на медийно наличие.

" Моделът включва също по този начин мощно въздействие върху държавното управление, прокуратурата и правосъдната власт, както и надзор над множеството самостоятелни регулатори. Всичко това съставлява голям политически и бизнес конгломерат, управителен от настоящ политик, магистрат и медиен и бизнес притежател - депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски ", показват участниците във форума.

След представянето на декларацията основният редактор на в. " Монитор " Любомира Будакова съобщи, че частта за България е цялостна с подправени вести и упрекна Съюза на издателите в цензура, задето публицисти от медийната група на Делян Пеевски не са били позволени на представянето на Бялата книга за свободата на медиите преди няколко месеца.

 Журналистически организации: Борисов има основна роля за достъпа на Пеевски до обществени запаси
© Георги Кожухаров

Полша

Свободата на медиите е една от главните жертви на консервативната партия " Право и правдивост ", която взе властта през 2015 година, пишат участниците в конференцията. Обществените медии публично са преименувани на " национални медии " и са преобразувани в представители на държавната агитация. Техните нови ръководители не търпят нито съпротива, нито индиферентност

Унгария

Бизнесмените, които са в тесни връзки с партия «Фидес» на премиера Виктор Орбан, освен съумяха да придобият нови медии през 2017 година, само че и да заместят задграничните медийни компании, вложили в маджарски медии. Най-големият им триумф бе поемането на надзор над последните три районни ежедневника. Независимо от това, унгарският медиен пейзаж към момента е разнороден и печатни и онлайн издания не се двоумят да разгласяват следствия за хипотетична корупция, включваща най-влиятелните персони от Фидес и държавни чиновници.

Малта

2017-та бе белязана от бомбения атентат против Дафне Каруана Галиция, проверяваща журналистка, която бе разкрила " мръсните секрети " на локалната политика и индиректно провокира предварителни общи избори през юни 2017 година Години наред тя е била под възходящ напън поради известността на нейния блог и работата й по разплитане на локалните връзки от така наречен Досиета Панама и така нататък Към момента на убийството й против нея към този момент са били заведени 42 цивилен желае и пет наказателни каузи за клюка.

Словакия

При неналичието на мощни институции, които биха могли да ги защитят, публицистите в Словакия от ден на ден са изложени на всевъзможен тип тормоз, заплашване и оскърбления. Убийството на Ян Куцяк възобнови въпросите за необяснимото изгубване на двама публицисти, единият през 2008 година, а другият през 2015 година и още веднъж сложи въпроса за сигурността на публицистите. През последните години словашки медии, които преди този момент бяха благосъстоятелност на водещи интернационалните медийни компании, бяха добити от локални олигарси, чиито съществени бизнес ползи са отвън публицистиката. В момента е запллашен публичният радио и ефирен оператор RTVS, който през последните години стана знак на журналистически интегритет.

Чехия

Президентът и няколко други политически водачи неотдавна ускориха вербалните си офанзиви против независимостта на публичните медии, изключително на Чешката телевизия. Също по този начин има няколко нови законопроекти, които биха нараснали обсега на наказателните наказания за клюка, изключително клеветата против президента. Нивото на централизация на благосъстоятелност върху медиите стана сериозно, защото новите олигарси започнаха да употребяват своето благосъстояние през 2008 година, с цел да купуват вестници и да засилят въздействието си. Един от тези олигарси, министър председателят Андрей Бабиш, има един от най-влиятелните ежедневници в Чехия.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР