Премиерът Бойко Борисов награди лично режисьора проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова

...
Премиерът Бойко Борисов награди лично режисьора проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова
Коментари Харесай

Наградиха режисьора проф. Димитрина Гюрова-Савова за заслуги към културата

Премиерът Бойко Борисов награди персонално режисьора проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова с държавната премия " Св. Паисий Хилендарски ".

Наградата се дава за огромни заслуги в региона на културата. Медалът бе даден в Министерския съвет в наличието на министъра на културата Боил Банов.

Годишната държавна премия " Св. Паисий Хилендарски " е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година Тя се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи. Миналата година оценката беше връчено на артиста Васил Михайлов.

Тазгодишният й притежател е избран от жури с ръководител акад. Юлиан Ревалски - ръководител на Българска академия на науките, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доцент Красимира Александрова - шеф на НБКМ, проф. доктор инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от Българска академия на науките - археолог, както и проф. Пламен Джуров - композитор и диригент.

" Сърдечна признателност за високото отличие, което получавам за скромната си креативна и педагогическа работа. Благодаря на всички студенти и сътрудници за предаността към общото дело, което сме правили - и за гения им, който е основата на триумфите, за които получавам днешната премия ", сподели режисьорката.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 година в Бургас. През 1952 година е призната в класа по постановка на проф. Боян Дановски.

Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна. Участвала е при основаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 година Димитрина Гюрова преподава актьорство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ и е професор там.

Тя е повторен притежател на Наградата на София и на Наградата за " Режисура " на Съюза на артистите в България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР