Премиерът Бойко Борисов е свикал за днес в 18:00 часа

...
Премиерът Бойко Борисов е свикал за днес в 18:00 часа
Коментари Харесай

Рокади по високите етажи! Кой ще наследи подалите оставка министри и за кого търсят посолства

Премиерът Бойко Борисов е свикал за през днешния ден в 18:00 часа съвета на обединението сред ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерския съвет непосредствено от летището след завръщането си от аудиенция в Черна гора.

Очакват се сложни и тежки договаряния за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на районното развиване Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Първоначално министър председателят Борисов съобщи изрично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, защото постовете са " от квотата на ГЕРБ ", " Труд " обаче твърди, че бил податлив и на компромис, в случай че Валери Симеонов продължава да упорства да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вид да стане министър на туризма. Това е била една от концепциите за промени, която се разисква в последните дни.

Разговор обаче сред премиера и патриота още не е имало. Неофициално в обединението се приказва, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото държавно управление на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, в това число и от Валери Симеонов.

Откритият спор посред им обаче може да насочи Николина Ангелкова към министерството на превоза, където тя беше към този момент длъжностен министър при Георги Близнашки.

За правоприемник на Московски и като сигурен любимец се спряга сегашният заместител там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат Министерство на вътрешните работи от Валентин Радев. Ведомството наложително ще е с министър на ГЕРБ и евентуално поста ще бъде ангажиран от настоящия зам.-министър Красимир Ципов.

Бившият Министерство на вътрешните работи началник и сегашен шеф на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически задачи на България. Твърде евентуално е те да се разделят с " Дондуков " 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните мнения са, че Румяна Бъчварова е любимец за посолството ни в Израел. В момента там ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България е Димитър Михайлов.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на Българска социалистическа партия.

Промените в дипломатическите ни задачи зад граница са обект на зациклили договаряния сред екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Според осведомени предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено президента да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна обстановка, външно и президентството би трябвало да получат неофициално единодушие, а по-късно държавното управление да вземе решение за листата с новите имена.

Съществувал и вид Цецка Цачева да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Там през октомври, поради приключване на мандатите им, се овакантяват две съдийски квоти и една от Народното събрание.

От министрите на ГЕРБ Бойко Борисов към момента обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук претекстовете са неналичието на пояснения за хората при рецесията с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се подозрения, че избиването на животните е било безпричинно. Все още обаче министър председателят не бил взел дефинитивно решение.

Екоминистърът Нено Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук главната причина ще е спогодбата сред Борисов и тримата патриотични водачи да не се сменят единствено хора на ГЕРБ, с цел да се тушира напрежението в огромната ръководеща партия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР