Премиерът Бойко Борисов даде срок от 10 дни на БАН

...
Премиерът Бойко Борисов даде срок от 10 дни на БАН
Коментари Харесай

Премиерът даде 10 дни на метеоролозите и ръководството на БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов даде период от 10 дни на Българска академия на науките и на Националния институт по метеорология и хидрология да решат проблемите си. Тази заран той се срещна с министъра на образованието, представители на Българска академия на науките и управлението на института в постройката на Министерския съвет. След срещата Министърът на образованието Красимир Вълчев изясни, че при всички положения би трябвало да се даде по-голяма автономия на института по метеорология, само че към момента не е ясно кой вид ще е най-работещ и за двете страни.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което взехме като решение на срещата е... това беше молбата на министър-председателя - в период до идната сряда двете страни - управленията на Българска академия на науките и на Национален институт по метеорология и хидрология да намерят общо решение, което да бъде взето дружно, в дух на единодушие. Ние сме подготвени да подкрепим всякакво решение. Ако такова не бъде открито, тогава ние ще търсим разновидностите за това по какъв начин да подпомогнем активността на института, тъй че да не спре обслужването му. акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките: Това механично изваждане на един институт, всичките хора, цялата материална база, сграден фонд и така нататък е нещо, което вие си спомняте преди 6-7 години беше препоръчано като вид за закон, който да разформирова Българска академия на науките. И заради тази причина ние преглеждаме това нещо като един казус, който е ориентиран в тази посока и на следващия ден различен институт ще пожелае да направи същото с и да отиде към министерство. Някак си самата скица наподобява неприемлива. проф. Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология: Това, че можем да повлечем крайник и други институти, аз не виждам за какво би трябвало да е нещо неприятно, тъй като в последна сметка ние не сме крепостни селяни в някаква страна, която я няма към този момент от дълго време, тъй че нашата воля би трябвало по някакъв метод да се одобри.
Ако до идната сряда няма решение, от държавното управление се ангажираха да търсят други разновидности за финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология.
 © Минко Чернев / БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР