Премиерът Борис Джонсън призова хората, които се връщат на работа,

...
Премиерът Борис Джонсън призова хората, които се връщат на работа,
Коментари Харесай

Британската икономика се е свила с рекордните 5.8% през март

Премиерът Борис Джонсън прикани хората, които се връщат на работа, да не употребяват публичния превоз, а коли и колела или да вървят пеш, само че това се случва мъчно в мегаполис като Лондон.

Британската стопанска система се е свила с най-бързия си месечен ритъм през март болести блокадата вследствие на ковид, довела до срив на търсенето. Брутният вътрешен артикул (БВП) се е намалил с 5.8% през март спрямо февруари - най-голямото понижиние от началото на 1997 година, съгласно първите оценки на Националния статистически офис, оповестява Financial Times.

През първото тримесечие на годината стопанската система се е намалила с 2% спрямо последното на предходната и това е най-голямото стесняване от финансовата рецесия насам.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Зам.-председателят на статистическия офис Джонатан Атхоу съобщи след представянето на данните, че с оповестяването на пандемията съвсем всеки детайл на стопанската система е бил обиден през март, което е довело до рекордния месечен спад на Брутният вътрешен продукт. Услугите, строителството, продажбите на коли и бизнесът на заведенията за хранене са намалели доста.

Институцията предизвести, че прогнозите за Брутният вътрешен продукт за март и първото тримесечие " са обект на по-голяма неустановеност, в сравнение с нормално, вследствие на провокациите, пред които сме изправени при събирането на данни в границите на налаганите от държавните управления здравни ограничавания ".

По-лошо второ тримесечие

През второто тримесечие стопанската система ще понесе още по-силен удар поради карантината, която занапред ще стартира да се разхлабва напълно леко, тъй като страната дружно с Италия е ударена най-тежко в Европа.

Британският министър председател Борис Джонсън, който беше оздравял от вируса, съобщи в неделя, че няма просто да приключи карантинните ограничения, а ще схване внимателен метод, защото има заплаха от втора вълна на заразяване. Отварянето на стопанската система ще се случи единствено в случай че пандемията е под надзор. Той прикани хората, които се връщат на работа, да не употребяват публичния превоз, а коли и колела или да вървят пеш. Но мненията му провокираха рецензии от профсъюзите, които обявиха, че се тормозят за сигурността на служащите и че човешкият живот е преди всичко. Още в понеделник имаше информации и фотоси в английските медии още веднъж за огромни скупчвания на хора на спирките на метрото в Лондон, където не се спазваше нужната отдалеченост.

Свиването на стопанската система на Обединеното кралство е по-малко от спада с 3.8% в еврозоната и значително се дължи на по-късното оповестяване на карантината. Миналата седмица Bank of England предвижда, че Брутният вътрешен продукт на страната е понижен с към 3% през първото тримесечие и ще се намали с още 25% през второто тримесечие. Това би означавало съвсем 30% сив през първата половина на 2020 година, което може да се окаже най-дълбоката и бърза криза от 300 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР