Премиерът акад. Николай Денков взе участие в официалното обявяване на

...
Премиерът акад. Николай Денков взе участие в официалното обявяване на
Коментари Харесай

Нова стипендиантска програма насърчава младите умове на България


Премиерът акад. Николай Денков взе присъединяване в формалното оповестяване на нова стипендиантска стратегия за развиване на софтуерни водачи на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Програмата бе оповестена на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет. Програмата започва още през актуалната година и кандидат-студентите могат да аплайват още в този момент по нея. През тази година ще бъдат привлечени 10 студенти, като през идната година може да са 15-20 студенти и по този начин да се ускорява програмата последователно.

Денков изясни, че е историческо въвеждането някои от най-хубавите международни практики в българското висше обучение с помощта на самодейността, знанията и уменията на INSAIT. Той е удовлетворен, че има гении, които се развиват в България. Позитивните страсти вървят ръка за ръка в битката за гении, която ще дефинира по какъв начин ще се развиват страните през 21 век, уточни министър председателят.

Денков подсети, че преди 2 години е била финансирана Българска академия на науките за интернационално съдействие в региона на фундаменталната математика в съдействие с американски сътрудници и университети. Амбицията към този момент не е единствено да задържим гениите ни в България, а да се притеглят надарени деца и младежи от други страни. Това не е заблуда, а би трябвало да го затвърдим и да вдигнем престижа на България, настоя министър-председателят.

Денков има вяра, че програмата ще тръгне доста добре, страната ще я поддържа и когато тръгне добре, ще се употребява опита на INSAIТ института, с цел да се види дали не може да се развие опитът в други институти.

Образователният министър проф. Галин Цоков добави, че над 5 млн. лева се отделят за олимпиади или 900 млн. лева повече спрямо предходната година. Обмисля се и стратегия, която да подкрепи и финансира младежи, които демонстрират положителни резултати и по-късно да продължат образованието си във водещи български университети.

Научният шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев изясни, че със стартирането на стипендиантската стратегия за надарени кандидат-студенти в областта на математиката и информатиката, като има за цел да сложи най-талантливите деца, които да се развиват на международно равнище. Програмата има детайли от други сходни стратегии в най-елитните университети в света. Програмата е финансирана с напълно частни средства - в размер на 1 млн. лева, като 72 000 за четири години включват както образованието във Факултета по математика и информатика на СУ " Св. Климент Охридски ", само че и стажове в INSAIT.

Ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев уточни, че програмата демонстрира модела, по който би трябвало да се предизвикват младите надарени мозъци на България. Това, което е извънредно значимо е, че посредством програмата се демонстрира, че младите, надарените хора, които отделят време да се образоват, би трябвало да получат нужните условия да създадат това. Бизнесът търси фрагменти от студентските години и бизнесът и сътрудниците обезпечават опция, с цел да може студентите да се учат във фундаменталните дисциплини, сподели проф. Вълчев. Най-голямата борба на 21 век ще е борбата за дипломиран капацитет и фрагменти, по думите му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР