Премиерът акад. Николай Денков покани сутринта синдикалните президенти на среща

...
Премиерът акад. Николай Денков покани сутринта синдикалните президенти на среща
Коментари Харесай

Денков пред синдикатите: Въпреки протестите отсрочка не може да има! Пращаме плановете в Брюксел

Премиерът акад. Николай Денков предложения сутринта синдикалните президенти на среща в София, на която те желаеха да се издейства от Европейска комисия отсрочване на периода за показване на териториалните проекти.

Денков обаче даде да се разбере, че пролонгация няма да има. Той удостовери, че през днешния ден би трябвало да приемем териториалните проекти, а на следващия ден да ги изпратим към Европейската комисия.

 

Заради това по-късно следобяд държавното управление ще организира изключително съвещание.

Очакванията ни не се оправдаха, написаха след срещата от КТ " Подкрепа ". Според тях, измененията в проектите са козметични. Решението на държавното управление за утвърждение на документите в настоящия им тип ще обезсмисли едно бъдещо съглашение на министър-председателя и синдикатите, настояват от " Подкрепа ".

И показват, че упованията на протестиращите не са се оправдали и че държавното управление ще прегледа плановете на териториалните проекти " с козметични промени ".

" Загробването на българската енергетика е закононарушение, което няма да позволим. Искаме да се сътвори механизъм за потенциал или посредством различен метод да се подсигурява сигурността на електроенергийната система ", показват още от КТ " Подкрепа ".

" Искаме да се сътвори механизъм за потенциал или посредством различен метод да се подсигурява сигурността на електроенергийната система. Искаме в НПВУ, Търговско предприятие, ИНПЕК и други документи да има отчет за влияние и оценка на обществените последствия. Настояваме за уместно регламентиран обществен разговор, с който да подсигуряваме минимална обществена цена на всички политики в региона на енергетиката ", пишат още от синдиката.

Какво рискуваме да загубим

При пролонгация България рискува да загуби доста пари.
" Ако не бъдат признати териториалните проекти, България може да загуби, с изключение на над 1,4 милиарда лева по проектите, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 милиарда лева по проектите, свързани с всички останали териториални проекти ", изясни министър председателят.

Страната ни към този момент загуби 96 млн. евро от Фонда за обективен преход, тъй като не съобщи проектите предходната година. Ако до края на годината документите не бъдат импортирани, загубата може да стигне 1,6 милиарда лева Това е голяма част от финансирането по този механизъм, като парите са предопределени директно за засегнатите въглищни райони - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Премиерът Денков твърди, че отвън тези пари от Фонда за обективен преход, под въпрос са други 3 милиарда лева, тъй като инструментите за финансиране са взаимно свързани. „ Без да сме завършили договарянията, няма по какъв начин да дойдат първите пари от Плана за възобновяване и резистентност (премиерът има поради второто заплащане по проекта - б.р.). Ние имаме пътна карта, общата стратегия за напредък, териториалните проекти са част от нея, с цел да стартираме договарянията по какъв начин да бъде изменен Планът за възобновяване и резистентност. До 31 декември би трябвало да сме подготвени, належащо е утвърждение освен от Европейска комисия, само че и би трябвало автограф и единодушие от всяка една страна от Европейски Съюз с това, което ние сме предложили “, добави Денков.

От сутринта километрични опашки се извиха по автомагистрали, проходи и други пътни артерии, откакто тази заран служащи от енергийния бранш започнаха каскада от блокади в три области - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Енергетиците стачкуват против плануваното за през днешния ден приемане на териториалните проекти за обективен преход, с които би трябвало да сменяем въглищата с екологични източници на сила. На места се стигна до напрежение сред протестиращи, водачи и полиция. След като се разбра, че държавното управление не счита да отстъпва, в обществените мрежи започнаха да се обменят апели да идват още хора за нови блокади.

На този декор, след незабавни диалози с финансовия министър Асен Василев, водачът Бойко Борисов разгласи казуса за решен. Борисов съобщи, че финансовият министър е заречен въглищните централи да работят до 2038 година и всеки служащ, който желае да напусне, да получи незабавно 36 заплати. Постигнато е единодушие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се построяват слънчеви паркове. Скъсяват се периодите – до 60 дни, за вложения във ВЕИ в урбанизирани територии. В диалозите е взел участие и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Не е ясно до каква степен миньорите ще одобряват това за чиста монета - хоризонтът до 2038 година е явен през цялото време. Това е следващият случай на растящо напрежение, което се афишира за овладяно след директна от Народното събрание на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и Пеевски. Подобно развиване имаше и към митинга на зърнарите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР