Премиерът акад. Николай Денков отдаде последна почит на Жак Делор,

...
Премиерът акад. Николай Денков отдаде последна почит на Жак Делор,
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков отдаде последна почит на Жак Делор

Премиерът акад. Николай Денков отдаде последна респект на Жак Делор, който умря на 27 декември на 98-годишна възраст, оповестиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет. Министър-председателят взе участие в прощалната церемония в мемориалния комплекс „ Дом на инвалидите “ в Париж. 

 

Акад. Денков изрича дълбоки съболезнования на фамилията и околните на Жак Делор, както и на всички европейци, написа в известието.

 

Церемонията бе управлявана от президента на Франция Еманюел Макрон. На нея взеха присъединяване редица европейски водачи, измежду които ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Бащата на еврото, както е наричан Делор, бе отпред на Европейската комисия от 1985 до 1995 година и е считан за един от архитектите на обединена Европа.

 

„ С горест се разделяме с този изтъкнат европеец, който въодушеви мнозина, в това число и нас българите, да се стремим към достиженията и полезностите, заложени в общността на европейските народи. Неговата концепция за единен и проспериращ континент ще остане в сърцата и мозъците на европейците и ще ни кара да пазим съдействието и толерантността, и да поставяме старания за една по-добра и по-единна Европа ”, отбелязва министър председателят Николай Денков, представен от държавната пресслужба преди церемонията.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР