Премиера на най-новата книга на Дарина Цветкова - сборникът с

...
Премиера на най-новата книга на Дарина Цветкова - сборникът с
Коментари Харесай

Дарина Цветкова представи най-новата си книга в Мездра /снимки/

Премиера на най-новата книга на Дарина Цветкова - сборникът с разкази и новели „ От прощъпалника до бастуна “, се състоя в Мездра, оповестиха от локалната администрация.
Организатори на културното събитие бяха Община Мездра и Литературен клуб „ Христо Ботев “ при НЧ „ Просвета 1925 “. Премиерата почетоха кметовете на Мездра Иван Аспарухов и на Зверино Стоян Петров, секретарят на градското читалище Валентина Цекова, събратя по перо и дух, близки и другари на авторката, която е ръководител на Художествено-творчески клуб „ Факел “ - с. Зверино.
„ От прощъпалника до бастуна “ е първата белетристична книга на родената в карловското село Баня, само че отраснала в Игнатица Дарина Цветкова, която сега живее в Зверино. Сборникът включва 19 разкази и новели, 5 от които са отличени в национални, регионални и общински литературни състезания. Сред тях са „ Нишка - живот “, получил трета на града в IX Национален книжовен конкурс за роман „ Дядо Йоцо гледа “ и „ Има Господ за тази работа “, отличен със „ Златен ирелевант “ в XIV Национален книжовен конкурс за най-оригинален воин на роман или стихотворение от актуален български създател „ Ирелевант 2020 “. Книгата излиза под щемпела на Издателство „ Медиа груп - Иво Йорданов “ - Враца, а художник на корицата е самобитният живописец от Вършец Георги Паунов-Паунец.
„ Към прозата протягам ръка с повече почит, тъй като тя изисква повече старания, а не се ражда по този начин леко като поезията, показа по време на премиерата Дарина Цветкова. Повечето разкази, включени в сборника, са свързани с моето детство, със средата, в която съм отраснала, с бита, традициите и празниците на хората от региона на Ржана планина и Искърското дефиле. “
„ Разгръщайки тази книга, пред вас се отваря вратата към един доброжелателен, изпълнен с топлината и магнетичната доброта на една отминаваща към този момент ера, на различен - спокоен и пъстър свят, на обичливия живот и нравите в тогавашното българско село, сподели при представянето на цорника Павлина Русева, основен библиотекар в НЧ „ Просвета 1925 “ и секретар на Литературен клуб „ Христо Ботев “. Четейки тези разкази, ще съумеете да нахраните сетивата си с аромата на селските гозби, ще чуете звуците на стадата, на животните, на планината и другия диалект на планинците… Един непресъхващ извор на познания, мъдрост, обичаи, обич, богатства дума и човешки връзки на сговор, любов, съгласие - това е същинският живец на тези разкази, родени от душата на планинската жена създател, обичаща дивата мощ на Балкана и предаваща я в художествения изказ на българския роман. “
Сборникът с разкази и новели „ От прощъпалника до бастуна “ излиза с финансовата поддръжка на Община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР