Премиера на документалния филм Превал“ ще се състои на 30

...
Премиера на документалния филм Превал“ ще се състои на 30
Коментари Харесай

Митовете и легендите от северозападното село Превала оживяват на „София филм фест“

Премиера на документалния филм „ Превал “ ще се състои на 30 март от 18:30 часа в тазгодишното издание на „ София филм фест “ в столицата. Той е основан с поддръжката на Национален кино център към Министерство на културата и се обрисува като един от най-интересните в програмата .

Режисьор е проф. Михаил Мелтев , сценаристи са Михаил Мелтев и Любомир Йорданов. Филмът е роман за живота на дребното село Превала в Северозападния Балкан , родено от преселения, понесени от исторически инциденти и белязали вечно хората в този див и хубав край да живеят на ръба – на границата сред две страни , на билото сред равнината и планината, на прехода сред през вчерашния ден и на следващия ден.

Дните и нощите на тези хора, наричащи себе си торлаци , са изпълнени с битка за хляба, само че и с митове за самодиви и караконджули , за змейове, които се крият в пещерите над къщите им и господстват над небесните и земни стихии. По ливадите над селото, над които се издига Широка планина с непознатата част на Белоградчишките скали, пък се преплитат следи на вълци и извънземни. А в самото село се случват невероятни неща – доктор оказва помощ на хората с музика и багри, дами и мъже гонят бедствия и плашат стихии с обети и самоделни оръдия , а един пиратски транспортен съд плува измежду скали и сипеи в търсене на съкровища и избавление от забравата…

„ Превал “ е филм за ориста да живееш на билото , само че не с неистово и опустошаващо изпитание за оцеляване, а с вярата за всекидневното пробуждане с пръсти в камъка и очи в небето… И с иронична, смаляваща и най-тежките неволи усмивка към света , към другите и най-много към себе си.

Филмът към този момент завоюва оценката „ Най-добър кино лентата за януари 2023 година “ , което автоматизирано го включва в състезанието на Фестивала за изкуства и кино, Манхайм, Германия . Оператор на кино лентата е Иван Тонев, музиката е на Георги Цветков, режисьор по монтажа – Огнян Иванов, тон – Благомир Алексиев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР