Преместваме часовниците с час напред в 3 часа в нощта

...
Преместваме часовниците с час напред в 3 часа в нощта
Коментари Харесай

Преместваме часовника с час напред тази нощ

Преместваме часовниците с час напред в 3 часа в нощта на събота против неделя, заяви Българска национална телевизия. Тази нощ - 24 против 25 март прекосяваме на лятно часово време. То е въведено за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневна светлина.

Припомняме, на 8 февруари 2018 година Европейският парламент прикани за оценка на промяната сред лятно и зимно часове време.

Евродепутатите одобриха резолюция, в която приканиха за задълбочена оценка на актуалната промяна сред зимно и лятно часово време и проверка на режима, в случай че е належащо.

Резолюцията беше призната с 384 гласа " за ", против 153 " срещу " и 12 " въздържал се ".

Граждански начинания и петиции демонстрираха, че хората се тормозят по какъв начин им се отразява на здравето промяната тутакси, която се случва два пъти годишно. Обикновено беше в последната седмица на март и на октомври.

Евродепутатите намират, че голям брой изследвания не са съумели да доближат до финален резултат, само че въпреки това има индикации за отрицателни последствия за човешкото здраве.

За последните години редица страни се отхвърлят от промяната на времето.

Сред страните, отказали се от промяна на часовника са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, елементи от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отхвърлят от зимното часово време и остават за непрекъснато на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Смяната на часовника към лятно часово време е въведено на 1 април 1979 година

Тъй като превъртането с час напред на часовниците значи, че спим с час по-малко, се появиха разнообразни препоръки по какъв начин да се наспим за работната седмица. Един от препоръките за наспиване е да станем час-два по-рано от нормалното в неделя, когато почиваме. По този метод в неделя вечерта ще ни се доспи по-рано и може да заспим по-рано, с цел да се наспим за понеделника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР