Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската

...
Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската
Коментари Харесай

Ангелин Цачев: На този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия

Премахването на НЕК като публичен снабдител е условие на Европейската комисия по отношение на либерализацията на пазара на едро. Всички производители на електрическа сила би трябвало да бъдат сложени при едни и същи пазарни условия. Това сподели изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

КЕВР не може да дефинира квоти за производителите, не би трябвало да има наложително изкупуване на електрическата енергия и всичко това е заложено в правилник на Европейска комисия от 2018 година

Производството на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн не е лимитирано, стига да имат задоволително добра пазарна цена. Те са сложени в пазарни условия, изясни Ангелин Цачев. „ Квотите за въглеродни излъчвания се ползват освен в Топлоелектрическа централа „ Марица-изток " 2, а за ТЕЦ-ове 1 и 3, за „ Бобов дол " и за всички топлофикационни сдружения, произвеждащи електрическа сила ", разясни той.

Битовите консуматори излизат на свободния пазар на ток през 2026 година, реши Народното събрание

Според Ангелин Цачев на този стадий страната ни има задоволително електрическа сила за потребностите на българските консуматори.

България е част от общия енергиен европейски пазар и ние можем да разчитаме на електрическа сила от цяла Европа, освен на нашите мощности, акцентира той.

„ Не би трябвало да се наслагват страхове у хората, тъй като електрическата сила се обезпечава от всички търговци, тя не се обезпечава от ЕСО. Нашата работа е да почистим дребните разлики сред графика на произвеждане и графика на ползване в страната. Ние сме свързали България към общия европейски енергиен пазар и сме основали задоволително трансграничен потенциал, който да даде опция на търговците на електрическа сила да дават задоволителни количества, с цел да задоволят потреблението на своите клиенти ", сподели още Ангелин Цачев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР