Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в

...
Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в
Коментари Харесай

Защо мъдреците израстват толкова късно

Премахването на мъдреците към този момент е обичайно за доста хора в края на тийнейджърските години. Но за какво те не идват в детството с останалите ни непрекъснати зъби, чудят се учените.

Отговорът се свежда до развиването на детето. В челюстта на детето няма задоволително място за появяването на мъдреци. Но когато детето пораства, челюстта му също пораства и има повече място за поява на мъдреци, сочи изследване, оповестено неотдавна в списанието Science Advances.

Въпреки това в доста случаи се оказва, че актуалните човешки челюсти по този начин и не порастват задоволително, с цел да могат мъдреците да се появят безпроблемно, заради което отстраняването на мъдреците е толкоз постоянно срещано.

Древните хора са имали меню, цялостно с ядки, сурови зеленчуци, дивечово месо и други твърди храни. Спазването на тази диета като дете в действителност удължава челюстта, написа в The Conversation Джулия Боунър, антрополог от Медицинския лицей на Университета на Саскачеван в Канада. Но защото хората в индустриализираните народи минаха към яденето на по-меки храни, към този момент не се употребява цялостния потенциал на челюстта, написа dariknews.bg.

Друга причина, заради която мъдреците се появяват в по-късна възраст, е, че до тогава те не са нужни. Когато античните хора смилат или губят кътниците си от твърда храна, мъдреците - третият комплект кътници - заемат тяхното място. „ Те са предопределени като запас за някой, който може да е изгубил различен моларен зъб “, споделя Стивън Купферман, орален хирург в Cedars Sinai в Лос Анджелис. Но защото множеството хора не губят кътниците си като дребни деца, мъдреците чакат до зрелост, с цел да поникнат. С други думи, в случай че сте изгубили кътниците си като дете или младеж, вашите мъдреци са програмирани да изникнат, с цел да запълнят празнината.

Първият набор от непрекъснати кътници, които са предопределени за мелене на рана, се появяват за първи път на към 6-годишна възраст, когато детето стартира да губи млечните си зъби. Около 12-годишна възраст се появяват вторите кътници, които служат като аварийни на 6-годишните кътници. Мъдреците се появяват на възраст от 17 до 21 години.

Повечето хора имат 32 зъба, в това число четири мъдреци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР