Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално

...
Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално
Коментари Харесай

Емил Дечев: Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решене

„ Премахването на фигурата на основния прокурор е допустимо, само че коренно решене “, сподели заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев в предаването „ Тази събота “.

„ Това, което мога да кажа, като впечатлените по предварителното освобождение на Гешев е, че оставаме с неприятно усещане всички, които сме гледали съвещанието на Висш съдебен съвет. Едни хора, които до през вчерашния ден защитаваха основния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно подозрение кои са същинските аргументи за това превръщане на 180 градуса “, уточни Дечев.

Служебният кабинет направи повече за европейската ни интеграция, в сравнение с много постоянни, добави той

По думите му това е третото искане за предварителното освобождение на Иван Гешев. „ Част от магистратите, които желаят да бъде освободен обявиха, че е имало напън от върху тях. Може да приемем тяхното пояснение, че под напън са отдръпнали настояването си, а другото пояснение е, че оформящото се болшинство във Висш съдебен съвет са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, до момента в който второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкоз доказателства – за едни думи изречени от основния прокурор “, акцентира той.

„ Моите усещания са, че в първото и второто искане имаше надалеч по-сериозни претенции за освобождение. Тогава направиха всичко, с цел да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки аргументи да работи в действителност съществено, да наложат сериозна глоба, като предварителното освобождение “, сподели зам.-правосъдният министър.

Искането е съвещанието да е закрито

„ Има надпреварване на две процедури. Едната е тази, а другата е избрани претенции за събаряне на имунитет по отношение на досъдебни производства, в това число сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства “, уточни Дечев.

По думите му на идната среща в Брюксел, на която ще вземат участие с Гешев, чака основният прокурор да приказва за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. „ Около една година Иван Гешев има дипломатическа интензивност, кое не е типично за един основен прокурор. На моменти се държи като външен министър, само че евентуално има вяра, че по някакъв метод в Съединени американски щати и Европейски Съюз ще откри протекция. Съмнявам се да я откри “, съобщи Дечев.

Лидерът на ГЕРБ разгласи, че няма да се откаже от имунитета си

„ Има проблем, че всичко е обвързвано с неща, които се приказвам от години, а в този момент внезапно прокуратурата се задейства. За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как по този начин внезапно, в този момент в послания миг, откакто ГЕРБ и Борисов взеха решение да поддържат закона на Министерство на правосъдието, по какъв начин внезапно основния прокурор реши да е деен. Това основава усещане за реваншизъм, за липсва на безпристрастност, което не е добре за правовата страна и обществото “, съобщи заместник-министърът на правораздаването в отговор на въпрос по какъв начин би коментирал желаните имунитети на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

Иван Гешев даде обещание да се обърне към нацията идващия четвъртък

„ Разговарях с шефа на Главна дирекция “Охрана ” и той ми съобщи,че никой не се е обръщал към дирекцията за защита на лицето Васил Божков на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата. “, съобщи в отговор на въпрос дали Васил Божков ще се завърне у нас заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев.

По думите му най-големите пробиви на полиция и прокуратура против мафията са се случвали  през вътрешните хора.

Докладът за върховенството на закона в България ще излезе през юли, има чернова, само че заместник-министър не знае какво написа в нея, тъй като я получил в послания миг.

„ Но мога да кажа за решените на комитета на министрите към Съвета на Европа, който директно следи за изпълнените по делото Колеви и там за първи път има толкоз позитивен отчет, че изпълняваме решението Колеви, което се отнася до пълномощията и статута на безнаказаност на основния прокурор, обвързван с механизма, койот Народно събрание одобри “, акцентира Дечев.

По думите му представителят на Нидерландия направил извънредно позитивно изявление.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР