Премахването на COVID ограниченията в Китай се очаква да повиши

...
Премахването на COVID ограниченията в Китай се очаква да повиши
Коментари Харесай

МАЕ очаква рекордна година за търсенето на петрол

Премахването на Коронавирус рестриктивните мерки в Китай се чака да увеличи търсенето на нефт в международен мащаб тази година до нов връх. Това излиза наяве от отчет на Международната организация по енергетика, оповестен в сряда. През 2023 година МАЕ чака световното търсене на нефт да нарасне с 1.9 милиона барела дневно до 101.7 милиона барела дневно, като преди този момент прогнозата беше за растеж от 1.7 милиона барела дневно.

Руското предложение се забавя под цялостното влияние на глобите, до момента в който Китай ще подтиква съвсем половината от този световен напредък на търсенето, макар че скоростта на повторното му отваряне остава несигурна. “

Слабата индустриална интензивност и мекото време помогнаха за понижаване на търсенето на нефт с близо милион барела дневно в развитите страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през последното тримесечие на 2022 година

Но макар вероятните, само че евентуално плитки и краткотрайни рецесии в Европа и Съединените щати, предстоящото наново отваряне на Китай ще подхрани възобновяване на околните азиатски стопански системи и може да поеме водачеството от Индия като международен водач в растежа на търсенето на нефт.

Добрият петролен баланс при започване на 2023 година може бързо да се затегне, защото западните наказания оказват въздействие върху съветския експорт “, сподели МАЕ.

Междувременно експортът на съветски нефт понижа през декември след влизането в действие на ембаргото и ценовия таван на Европейски Съюз и Г-7 върху суровия съветски петрол.

Износът на страната агресор е понижен с 200 000 барела дневно предишния месец спрямо ноември, заяви МАЕ. В същото време съветският експорт на дизел скочи до дълголетен връх от 1.2 милиона барела дневно, от които 720 000 барела дневно бяха предопределени за Европейски Съюз, показва организацията.
Европа натрупа дизел преди съветската възбрана
Приходите от експорт на нефт на страната са намалели с 3 милиарда $ до 12.6 милиарда $ през декември.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс сподели пред Bloomberg, че групата е „ доста оптимистична “ за Китай, който може да докара до растеж на търсенето на нефт с 500 000 барела дневно тази година.

Говорейки за недостига на доставки през втората половина на 2023 година, Ал Гайс посочи, че обстановката ще стане по-ясна след лунната Нова година в Китай.

Цените на петрола се покачиха в следобедната търговия след отчета на МАЕ.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМеждународна организация за енергетика нефт Китай търсене на нефт ПоследниНай-четениЕнергетика 8 МАЕ чака рекордна година за търсенето на нефт Енергетика 24 Европейците понижиха градусите в домовете си Енергетика 236 Шистовата гражданска война е към края си: Връща ли се остарелият петролен ред Бизнес 84 Япония и България възнамеряват създаването на нови млечни артикули Компании 13527 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Имоти 6472 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Хай-тек 5274 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4802 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новини15:38 Индустрии 8 България е водач в Европейски Съюз по продажби на нови коли през 2022 г.Още от ЕнергетикаВиж всички  Европейците понижиха градусите в домовете си
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР