Премахване на бонуса за водача на партийната листа и премахване

...
Премахване на бонуса за водача на партийната листа и премахване
Коментари Харесай

Красимир Янков: Предлагаме първа стъпка към мажоритарен вот в пропорционалната система

Премахване на бонуса за лидера на партийната листа и унищожаване на прага за пренареждане на препоръчаните листи от политическите партии, оферират депутатите от групата „ Прогресивни социалисти “.  Това разгласи в изказване пред публицисти в Народното събрание.
Той посочи, че предлагането планува отпадане на така наречен
бонус за водачите на листи и отпадане на  бариерата от 7% за годност на вота на гласоподавателите: " Тези бюлетини, в които не е маркирана преференция, да не се трансферират към лидера на листата, т.е. да се обезпечи действителна конкуренция за всички, препоръчани за избор. Ограничението от 7% за пренареждане на листата също да отпадне. Всички подадени гласове с желания се съревновават равнопоставено. Събралите най-вече желания, пренареждат предлагането от пропорционалната листа, съгласно волята на изибрателите "
Предложението цели прецизиране на в частта за зазадължителното гласоподаване, съгласно съсстановището на Конституционния съд и прецизиране на метода, по който се регистрират преференциите, сподели още той. По думите му, по този метод се дава опцията да се гласоподава за персона и въздействието на партийната принадлежност ще е по-малко. " Това ще накара партиите да гласоподават за претенденти с висок публичен престиж. Така българският парламент ще може да си върне доверието на хората ", безапелационен е Янков.
" Индивидуалната отговорност не се заменя с групова безнаказаност ", акцентира той, изтъквайки, че направените оферти ще основат условия за конкуренция сред самите персони в една листа, което ще е причина за по-висока изборна интензивност.
" Ще се даде право на гласоподавателя да има опцията непосредствено да дефинира народните представители, които да сформират държавно управление. Ще се прекрати възпроизвеждането на партийни елити в законодателната власт и ще се реализира действително възобновяване на политическото посланичество ", разяснява Янков.
От това предложение, означи той - ще произтече официално мажоритарно избиране на идващите депутати в пропорционалните листи, препоръчани от политическите партии.
" Ще се опасява от преференциален избор безличният, попаднал по волята на партийния си шеф фаворит, който не би могъл да получи задоволително желания пригласуването. Той постоянно ще  е правилен на този, от който напълно зависи. Такъв депутат е по-вероятно да не обслужва ползите на гласоподавателя, а на партийния си гласоподавател ", съобщи Янков.
Той изрази вяра направените оферти да бъдат подкрепени и това де е първа стъпка към мажоритарен избор в пропорционалната система. Според него времето за измененията в Изборния кодекс е задоволително. Вече 6 избора българите гласоподават преференциално и във всеки идващ избор се усилва галсуването с преференции, означи Янков. Той е уверен, че с предлаганите промени ще се ускори опцията волята на гласоподавателя да се регистрира и по отношение на личностите, които го съставляват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР