Преломен момент в конфликта между Украйна и Русия през есента

...
Преломен момент в конфликта между Украйна и Русия през есента
Коментари Харесай

Полк. Вилис Цуров: Прогнозираме преломен момент в конфликта Украйна-Русия през есента

Преломен миг в спора сред Украйна и Русия през есента предвижда ръководителят на СОР " Атлантик " полк. Вилис Цуров, който през днешния ден откри конгрес по тематиките на националната сигурност в Пловдив. Съюзът на офицерите от запас „ Атлантик “ и Сдружение „ Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката - Пловдив “ организираха 3-та Научно–техническа конференция „ Наука, техника, сигурност “ на тематика: „ Световният опит в подготовката и образованието на младежта, формиращ народен национализъм и военни умения и опциите за прилагане на най-хубавите практики в националните ни доктрини “.

" Тази конференция е ориентирана към младежта и студентите. Особен акцент има върху образованието по национална сигурност, което се потвърди като доста настоящо на фона на войната, която се развихря на няколко стотин километра от България. Тя генерира други стратегически визии за образованието на младежите. Ние целим на процедура да притеглим аудиторията, която се образова и искам да се образова в национална сигурност - военна, икономическа, индустриална, киберсигурност и други Някога имаше военно образование в учебните заведения, имаше и военно-патриотично образование, само че сега желаеме да срещнем младежта в главните тактики в тази област. Затова имаме три насочености – образование за това какво съставляват отбранителните качества, киберсигурността, която намира голямо място в днешното съвремие и в хибридните офанзиви, които Русия води към страните от НАТО, и ръководство на риска при взимане на решения по националната сигурност “, уточни полк. Цуров.

На въпрос кои са огромните провокации пред България в обстановка на разгръщащия се спор, полк. Цурков акцентира, че най-важно е страната да вземе отчетлива страна в спора, т.е. да избяга от позицията на неутралитет.

" Големите провокации са на коя страна ще застанем. Това е доста значимо, защото сме член на НАТО и в границите на НАТО можем да осигурим нашата национална сигурност. Това е потвърдено, защото нямаме лични средства. Колкото и да желаеме да сме самостоятелни, дребните страни в никакъв случай не са били самостоятелни. На второ място ние би трябвало да помогнем на Украйна като жертва в тази война, защото по този метод ние отдалечаваме войната от нас и затрудняваме нейното напредване към нашите граници. На последващи място - би трябвало да се търси решение за преустановяване на спора по изкусен и боен път, защото по наши прогнози се чака този спор да е доста сериозен и изчерпателен и да се развие. Все още той не е достигнал своя най-много ", уточни полк. Цуров.

По думите му, прогнозите за войната не са по никакъв начин оптимистични, а очакванията са – да не прерасне в нуклеарна. Той добави, че съгласно него НАТО има сдържана позиция, която евентуално ще бъде преразгледана на Срещата на върха в Мадрид, започваща на следващия ден, като бъде изменена изцяло тактиката на съдружниците към Руската федерация поради заканите, които идват от нея.

" Който познае края на спора, уповавам се ще бъде високо награден. Ние се гордеем, че като организация, познахме датата на началото на спора. За разлика от доста огромни страни в НАТО, ние повярвахме на най-мощните - Англия и Съединени американски щати. Те предсказаха спор и опростиха нашето решение по кое време може да избухне. Имахме две съмнение - след Олимпиадата или след 23 февруари, второто надви, а на 24 февруари избухна спорът. Обучението по национална сигурност от ден на ден се трансформира в приоритет на фона на завоевателната експанзия на територията на Украйна от втората по бройка войска в света - тази на Руската федерация. Прогнозите за развиване на бойните дейности не са оптимистични от позиция на бързо привършване. Плановете на Русия започнаха да търпят неуспех, след неуспех, което води до нечовечен реваншизъм и заличаване на всичко украинско в завладените територии и осъществяване на невъобразим до в този момент геноцид. Вероятно спорът ще търпи повратен миг, само че всичко зависи от украинското държавно управление и народ, които героичен се пазят против тази експанзия. Зависи и от Европейския съюз и НАТО, които ги поддържат морално и механически. Засега не са правени директни помощи като оръжия и бойна техника, единствено в доста дребни количества. В бъдеще обаче би трябвало да се усилят, тъй като доста страни са заявили помощ. След обезпечаване на тази помощ, наблюдавайки тактиката и императивното изкуство на съветската войска, смеем да твърдим, че ще има повратен миг в този спор, който най-вероятно може да се чака през есента. В взаимозависимост до каква степен доближи този повратен миг, до каква степен се задействат украинските сили, с цел да си освободят територията, можем да преценим дали Русия ще седне на масата за договаряния или не. Аз чакам реваншизъм от съветската войска, защото тя е втората в света, и на процедура би трябвало да покаже, че е мощ. В реалност обаче се оказва, че не е това, което е заявено по книги. Да се надяваме, че войната няма да прерасне в нуклеарна ", уточни още ръководителят на СОР " Атлантик ".

Във форума взеха присъединяване зам.-министърът на защитата Йордан Божилов, военачалник Тодор Дочев, заместител регионалният шеф на Пловдив Николай Василев, зам.-председателят на Общинският съвет в Пловдив Владимир Славенски.

Зам.-министър Йорданов похвали форма в поддръжка на проатлантическата устременост.

„ Науката, образованието и сигурността са свързани и би трябвало тази връзка да бъде приложена на процедура, с цел да се преобразува в отбранителни качества. Миналата седмица имахме разискване в София по самодейност на шефа Института по защита. Решихме да създадем научна екосистема в областта на сигурността и защитата, да идентифицираме кои български компании, биха имали предпочитание да се включат в създаване на най-нови технологии, кои научни и просветителни институции биха се присъединили в създаването на тези технологии и по какъв начин ние като министерство на защитата даваме своя принос, посредством предоставяне на насоки, подкрепяне финансови и така нататък Темата, която поставяте на тази конференция, стои и пред нас. При всички състояние ние ще притеглим всички научни институти, военни образователни заведения, тъй че да създадем тази заварка и екосистема, в която директно и директно да работят експерти, учени, военни и бизнеса. Що се касае до образованието, новите технологии изискват и ново равнище на подготовка. Това не е обвързвано единствено с техническата сфера, само че и с филантропичните науки. Виждаме, че света влиза в една нова динамичност и на нас ще са ни нужни добре образовани хора, визионери – хора, способни да проучват огромен брой фактори, тъй че да имаме по-добра предвидимост “, уточни Йордан Божилов.

Конференцията беше разграничена на три съществени дискусионни панела: Обучение на младежта по национална сигурност; Отбранителни качества, киберсигурност и ръководство на риска; Въоръжение и техника.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР