Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с

...
Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с
Коментари Харесай

Има ли ножица между инфлацията и ръста на цените?

Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с която всяко семейство по друг метод се пробва да се оправи през последната година.

Всеки от нас може да пресметна своята персонална инфлация посредством калкулатора на уеб страницата на Национален статистически институт. В множеството случаи тази елементарна сметка съществено се разминава с формалните данни, които демонстрират, че сега инфлацията у нас е 16%.

„ Това се дължи на голям брой фактори, първият от които е, че сериозна част от разноските на семействата у нас са за храна. Това значи, че ние сме извънредно чувствителни като семейства, консуматори на всяко едно покачване на цените. Така че обедняването е реалност. То е персонално и доста персонално за всеки от нас! “, споделя доцент доктор Иван Боянов от Стопанския факултет на ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий ".

Сметките на икономистите демонстрират, че сега сред 3500 и 4000 лв. са нужни на едно четиричленно семейство, с цел да покрива разноските си през месеца, само че даже и тогава се постанова сериозна финансова дисциплинираност.

" Това, което ни отличава от прилежащите страни е, че при нас последните над 20 години, самото преструктуриране на земеделието докара то там, че нямаме продоволствената сигурност. Разходите за хранителни артикули съставляват 30% от общите разноски. Другото, което също е показателно, е можем ли да си позволим да отидем на отмора – дали един път или два пъти в годината. Другото, надлежно, всички знаем автомобилният парк в България, който е най-възрастният в целия Европейски Съюз, само че това не е тъй като желаеме да караме остарели коли, а просто тъй като не можем да си ги позволим. Ето ви още един аршин, по който за следващ път се потвърждава, че сме най-бедните в най-богатия клуб в света. Което не е чак толкоз неприятно, тъй като зависи какво съпоставяне вършим. Да, ние сме най-бедните в Европейски Съюз, само че сме доста по-богати от други страни по света, които би трябвало да претърпяват с от 2 до 5 $ дневно “, припомня доцент доктор Иван Боянов.

Наш екип се срещна със семейство, избрало да отглежда дребната си щерка във великотърновското село Козаревец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР