Прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или

...
Прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или
Коментари Харесай

Настояваме Брюксел да спре договора за COVID ваксините

Прекратяване на контракта с имунизациите против ковид на Pfizer или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности, без финансови компенсации за сметка на страните . Тази позиция на България показа министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на неофициален работен обяд на здравните министри на страните членки на Европейски Съюз в границите на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част " Здравеопазване " в Брюксел.

" Нуждите на България от ваксини против COVID-19 са изцяло задоволени , складовите благоприятни условия - изчерпани, нужда от нови доставки няма ", сподели той.

Министър Меджидиев уточни, че законното очакване на България е в актуалната ескалирала обстановка да бъде проявена взаимност от страна на Европейската комисия към страните членки, неколкократно алармирали за потребност от незабавно решение за съкращаване на несъразмерните количества , които са договаряни през 2021 година при други условия на пандемична обстановка и не на база действителни потребности.
 Меджидиев отсече: България няма да закупува повече коронавирус ваксини
Меджидиев отсече: България няма да закупува повече коронавирус ваксини

България не е дребна страна и гласът и се чува и следва да се чува в Европа, счита той

Той прикани Европейската комисия при договарянията с фирмите да се упорства за взаимност и от тяхна страна, доколкото първичното произвеждане на ваксини против COVID-19 е подкрепено финансово от бюджета на Европейския съюз и най-много от националните бюджети на страните членки.

" Време е фирмите да потвърдят своята отговорност към обществото, като прекратят производството на ваксини, за които обективно липсва търсене ", беше безапелационен Асен Меджидиев.

" В случай че не бъде контрактувано нито едно от препоръчаните две решения, България чака Европейска комисия да изкупи непотребните ваксини ", уточни още здравният министър.

Още един път министър Меджидиев означи, че и през идващите години ще генерира публично напрежение, защото става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и надлежно подлежат на бракуване от момента на доставка, заради липса на интерес за имунизиране.

Липсва съображение за продължение на сегашния общ метод и отсега нататък доставките на лекарствени артикули следва да се провеждат независимо от всяка страна членка.

В рамките на съвещанието бяха извършени градивни двустранни срещи и диалози с министрите на опазването на здравето на Полша, Румъния, Хърватия и други страни членки. България, Полша, Литва и Унгария показаха обща декларация . Със взаимната си ясна позиция министрите обявиха, че страните им не могат да одобряват нови доставки от Pfizer/BioNTech, а актуалното препоръчано изменение е недопустимо и е нужно да се предоговори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР