Прекратява се възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции.Депутатите

...
Прекратява се възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции.Депутатите
Коментари Харесай

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите сложиха край на златните паспорти

Прекратява се опцията за приемане на българско поданство против вложения.

Депутатите одобриха на първо четене с цялостно болшинство измененията в Закона за българското поданство, препоръчан от Министерския съвет и отхвърлиха близкия по наличие законопроект на Движение за права и свободи, както и предлагането им за инспекция на добито към този момент поданство.

Това поставя завършек на издаването на така наречен " златни паспорти ".

В хода на дебата министър Надежда Йорданова уточни, че са завършили инспекции по 48 преписки, инициирани от министър Янаки Стоилов. По шест от тях има установени нарушавания, подхванати са инспекции до каква степен е спазено условието за поддържане вложения, уточни тя. Министърът сподели, че има шест случая на нарушавания, по които е подхванала дейности за лишаване на българско поданство.
свързани новини60308на 09.02.2022
Поисках ДАНС да ревизира още 19 преписки, означи министърът и увери, че по всички случаи вървят инспекции.

Милен Матеев от „ Продължаваме Промяната “ съобщи, че изцяло поддържа законопроекта на Министерския съвет, който най-точно и уравновесено уреждал материята. Матеев изясни, че е срещу законопроекта на Движение за права и свободи, който другояче бил еднакъв с този на Министерския съвет, само че за разлика от него предложил и анулация на разпореждания от закона, с които се премахвал механизъм за определяне дали инвестицията е поддържана. Матеев разясни, че е нужен спор за анулация издаването на визи, планувани като опция с текстове от Закона за чужденците. Относно законопроекта на Движение за права и свободи, с който се предлага инспекция на всички издадени за последните 10 години „ златни паспорти “ Матеев сподели, че тримесечният период очакван за това е непълен.

Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че България дълго време е страна, в която всичко се продава и всичко може са се купи и даже и свещената връзка, която свързва страната с хората - тяхното поданството. Излишно е да се замерят вносителите, тъй като историята на тези два текста от дебата е дълга и от 2013 може да се наблюдава и е еволюирала и тъй като е значимо какво се случва през днешния ден, тук и в този момент. Той съобщи, че ПГ " Българска социалистическа партия за България " ще поддържа законопроекта, импортиран от Министерски съвет. Предложенията на Движение за права и свободи за непрекъснато престояване и междинни инспекции могат да продължат да бъдат обсъждани, само че в този момент този законопроект би трябвало да бъде признат единомислещо като явен знак, че България е затворила тази врата, сподели Зарков.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) засегна тематиката за поданството за българи, които са представители на български общности в Молдова и Северна Македония. Той уточни, че в Северна Македония са унищожени огромна част от документите е тези хора с български генезис и оттова идва казусът. Ако някой се е занимавал с корупционни схеми той би трябвало да носи отговорност, сподели Биков. Той разяснява, че в това време българската страна кара българите в Северна Македония да потвърждават, че са българи. Това е голям проблем и би трябвало да откри решение, сподели Биков и добави, че всяка корупционна скица е реалност поради стеснения вход на системата и прикани за опция тези хора да вземат доста по-бързо и облекчено българско поданство.

Атанас Славов ( " Демократична България " ) уточни, че лековатото отношение към поданството е неприемливо. Законопроектът на Министерски съвет е уравновесен, тъй като не позволява българско поданство против вложения, само че разрешава продължително престояване при направена трайна инвестиция. Относно законопроектите на сътрудниците на Движение за права и свободи – схващам тази интензивност като изчистване на потъмнелия имидж на придвижването, поради глобите по закона " Магнитски ", само че би трябвало да се положат повече старания, разяснява депутатът.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че рецензията на Европейска комисия е и към пребиваването. Критиката не е единствено към поданството, Европейска комисия споделя да премахнем късата писта за престояване. Критика има и към така наречен златни визи. Европейска комисия преглежда дружно този проблем за визите, за пребиваването и за самото поданство, уточни депутатът.

Мустафа Карадайъ, ръководител на ПГ Движение за права и свободи отговори, че през 2012 година не е имало наказания по " Магнитски ", само че позицията на Движение за права и свободи е била същата по този закон.

Цончо Ганев съобщи, че ПГ " Възраждане " ще поддържа законопроекта, импортиран от Министерски съвет. Позорно е да продаваме български паспорти, сподели депутатът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР