Прекрасни дни е най-новата перла в богатата филмография на легендата

...
Прекрасни дни е най-новата перла в богатата филмография на легендата
Коментари Харесай

Новите филми на Вим Вендерс и София Копола идват на СФФ

" Прекрасни дни " е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за " Златна палма " и почетен с премията на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи наградата за най-хубав артист. Филмът е и измежду кандидатите за " Оскар " за най-хубав интернационален филм. Сюжетът наблюдава един чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс.
" Режисьорът ловко построява видимо простата конструкция на кино лентата, наблюдавайки дребните детайлности от ежедневната рутина с емпатия, топлина и схващане, а те последователно, съвсем незабележимо усилват прочувствената мощ на описа. Той е обезоръжаващ с безспорната липса на цинизъм - неповторима творба на умел занаятчия, който дълго и надълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни ", написа Дейвид Руни за " The Hollywood Reporter ".
С влиятелната премия " Купа Волпи " за най-хубава актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на София Копола " Присила " концентрира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за " Златен лъв ". До момента Спейни има 10 номинации за своето преобразяване в обичаната Присила на " Краля на рока " Елвис Пресли.
София Копола основава сюжета по биографията " Elvis and Me " с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън. В центъра на историята е почтеното и чаровно младо момиче, в което се влюбва именитият и неудържим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади артисти - Джейкъб Елорди. През гледната точка на обичаната на Елвис, Копола споделя за непознатата страна на един популярен американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила - от немската военна база до приказното имение в Грейсленд - е проницателен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата.
" Бях разчувствана от записките на Присила Пресли за претърпяното от нея като млада жена в Грейсленд и се пробвах да пресъздам чувството да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, с цел да откриеш личния си живот. За мен като създател е значимо да покажа света през очите на героинята си, без да я съдя ", споделя за работата по своя най-нов филм София Копола.
" Присила " е филмът, който българската аудитория ще може да види в зала 1 на НДК във вечерта на разпределяне на премиите на 28-ия " София филм фест " - 23 март, и американската церемония на фестивала.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР