Прекомерното ползване на смартфон води до болки в челюстта и

...
Прекомерното ползване на смартфон води до болки в челюстта и
Коментари Харесай

Какво може да ни причини употребата на смартфони?


Прекомерното прилагане на смарт телефон води до болки в челюстта и пробуждане през нощта
(снимка: CC0 Public Domain)

Х ората, които не са способни да лимитират времето си в обществените медии и мобилните приложения, могат да имат проблеми със… зъбите! До такива изводи стигнаха учени от Израел в ново проучване .

Броят на забавните мобилни приложения и функционалности на смарт телефоните се усилва непрекъснато. Изгубени във виртуалното пространство, не виждаме по какъв начин това се отразява на здравето ни.

Изследователи от университета в Тел Авив съпоставят държанието на хората, употребяващи елементарни смарт телефони, с тези, които употребяват „ кошерни ” телефони (специални устройства за православни евреи). В такива устройства нормално няма стратегии с текстов набор, фото- и видео камера, както и аудио плейър.

За резултатите от проучването оповестява английският. Учените откриват, че потребителите на елементарни смарт телефони постоянно имат проблеми със съня. 20% от хората в изследваната група се будят през нощта .
още по тематиката
Авторите на проучването откриват и необикновен табиет измежду потребителите на мобилни приложения: те постоянно скърцат със зъби през целия ден. Около 25% от притежателите на обичайни смарт телефони имат този табиет, до момента в който същото се следи единствено при 6% от потребителите на кошерни телефони.

Още по-смущаващо е, че 29% от групата с елементарни смарт телефони оповестяват за болки в челюстта , спрямо едвам 14% от потребителите на кошерни устройства. Според учените, това се дължи на обстоятелството, че хората, които непрекъснато употребяват мобилни приложения, развиват боязън да не пропуснат нещо.

„ Това основава цикъл на възходяща привързаност към мобилните телефони, което води до възприятие на стрес и безпокойствие , както и чувството, че някой може да разгласява нещо в обществените медии, а вие да го пропуснете и няма да знаете ”, споделя един от откривателите в изявление за Times of Israel. „ Телефоните стресират доста хора и ние виждаме физическите прояви на това ”.

Учените означават, че не са срещу смарт телефоните или обществените медии, само че предлагат на хората да лимитират използването им, защото има явен модел, който демонстрира, че колкото повече използваме смарт телефона си, толкоз по-вероятно е да страдаме от болки в челюстта и да се разсънваме през нощта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР