Прекомерно висок размер на претенцията. С този мотив атомната електроцентала

...
Прекомерно висок размер на претенцията. С този мотив атомната електроцентала
Коментари Харесай

Прекалено висок размер на претенцията. АЕЦ Козлодуй оттегли иска за 500 000 лв. срещу служителка

" Прекомерно висок размер на претенцията ". С този претекст атомната електроцентала (АЕЦ) " Козлодуй " е решила да отдръпна желае си за половин милион лв. против своята служителка Наталия Станчева , която разкри данни за нередности в АЕЦ-а.

Това заяви пресцентърът на сдружението с уточнението, че решението е взето взаимно с Българския енергиен холдинг и министъра на енергетиката Румен Радев , който е принципал на атомната електроцентрала.

Новината идва на фона на на български и европейски неправителствени организации към държавното дружество да отдръпна желае си към Станчева. Тя е здравна сестра в централата и разкри, че поликлиника, в която работи, не е лицензирана.

Делото против Станчева е заведено през юли 2023 година, прецизира пресцентърът на АЕЦ " Козлодуй ", т.е. преди встъпването в служба на новия изпълнителен шеф Валентин Николов. След като той се е срещнал с събитията към случая, е решил " искът да бъде отдръпнат заради прекалено високия размер на претенцията ".

За да стигне до разкритията, Станчева е подала десетки заявки за достъп до социална информация.

АЕЦ " Козлодуй " я упрекна в корист с конституционните ѝ права за достъп до информация и за подаване на тъжби до държавните органи.

Колкото до изказванието на Станчева, че противозаконната поликлиника на територията на атомната електроцентрала продължава да работи, от централата споделиха, че медицинските действия " се правят при прецизно съблюдаване на настоящата в страната нормативна уредба ".

Искът против Станчева беше избран от разнообразни организации като дело-шамар (SLAPP). Така се назовават искове против цивилен деятели и публицисти за големи суми, които имат за цел да откажат упрекнатите от публично значимите тематики, по които работят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР