„Прекомерната скорост на трансформация на икономиката може да означава загуба

...
„Прекомерната скорост на трансформация на икономиката може да означава загуба
Коментари Харесай

Радев: Защо в Европа цената на тока е в пъти по-висока спрямо САЩ и Китай?

„ Прекомерната скорост на промяна на стопанската система може да значи загуба на конкурентоспособност “, сподели президентът.

„ За първото тримесечие на годината междинната цена на електрическата енергия в Европейски Съюз е към 250 евро на мегаватчас. В Съединени американски щати е 65 евро, а в Китай е по-малко от 10 евро. Първият въпрос, от който не можем да бягаме и би трябвало да намерим точните аргументи - за какво в Европа цената на електрическата сила е в пъти по-висока. Ако ние не можем да намерим отговор на този въпрос, продължаваме да го заобикаляме, това значи, че ние в средносрочен проект изрично ще загубим нашата конкурентоспособност “, добави той.

Президентът уточни още, че България няма нова национална енергийна тактика, която да очертае по какъв начин ще се извърши зеленият преход в стопанската система, като се резервира автономността на енергийната система на страната.

Румен Радев означи, че войната в Украйна е посочила нуждата от диверсификация на доставките и маршрутите, само че предизвести, че това ще коства скъпо:

„ Няма да е на ниска цена този преход към една в действителност работеща диверсификация. Той ще ни коства скъпо, само че е нужен, даже и в случай че не е поради тази война, той е и поради минимизирането на всевъзможни изненади в бъдеще “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР