Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–февруари 2023 г.

...
Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–февруари 2023 г.
Коментари Харесай

Моделът "Радев": Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови

Преките непознати вложения в страната за интервала януари–февруари 2023 година са в размер на 398,5 млн. евро, като понижават с 549,7 млн. евро (-58%) по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Българска народна банка. Само през февруари непознатите вложения са в размер на 216,4 млн. евро, при 321,2 млн. евро година по-рано.
 
Експерти споделят, че вложенията са релативно дребен % от Брутният вътрешен продукт. Това, съгласно тях, е проблем, защото сме догонваща стопанска система. А точно през вложенията частният бранш основава стопански напредък. Политическата рецесия е значим фактор за спада на вложения - множеството избори и разнобоя за еврото и минималната работна заплата въздействат на вложителите.
 
Председателят на АИКБ Васил Велев счита, че Народното събрание се трансформира в предизборно студио, партиите се надпреварват по популизъм. И са довели страната до ръба.
 
" Преките задгранични вложения са общоевропейски сериозен проблем, в който България копае. Притокът за целия Европейски Съюз през 2021 година е намалял с 66% по отношение на 2019 година В Съединени американски щати за същия интервал са се нараснали с 63%. Броят на капиталовите планове на зелено през 2022 година понижава с 15 по отношение на 2021 година Същевременно в Съединени американски щати има растеж с 18 ", акцентира Велев. 
 
" Има две съществени аргументи - цената на силата в Европа и регулаторната среда. У нас прибавяме неналичието на човешки запаси и ниското качество на обществените вложения, неналичието на поддръжка за частния капиталов бранш и корупционната среда. Повече български капитали напущат страната, в сравнение с се вливат нови ", изясни той.
 
Според него ограничение на надценката при едни артикули ще докара до увеличението ѝ при други. " Така ще се резервира брутният марж на фирмите. Високотехнологичните промишлености би трябвало да са приоритет. Нечии ползи насочват финансирането към нискотехнологични предприятия. Храните от Украйна са на дъмпингови цени, създадени с ниски разноски, не съблюдават европейските правила ", разяснява Велев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР