Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42 процента

...
Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42 процента
Коментари Харесай

Преките чуждестранни инвестиции в света са се сринали с 42% през 2020 г.

Преките задгранични вложения в света са спаднали с 42 % през 2020 година, а тази година се чака понижаване с 5-10 %. Такава прогноза направи през вчерашния ден Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (ЮНКТАД), съобщи ТАСС.

На конференция в Женева шефът на департамента за вложения и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан акцентира, че " директните задгранични вложения в света са претърпели колапс предходната година, съкращавайки се с 42 %, до 895 милиарда $, спрямо 1,5 трилиона $ през 2019 година ". Към края на предходната година техният размер е бил с над 30 % по-малък в сравнение с след международната финансова рецесия през 2009 година и е бил на нивото на 90-те години от предишния век.

Глобалните потоци на директните задгранични вложения ще останат слаби през 2021 година и съгласно прогнозите на ЮНКТАД ще спаднат с 5-10 %, осведоми Българска телеграфна агенция. Реалното възобновяване се чака да стартира през 2022 година, означи специалистът и разясни, че на размера на директните задгранични вложения въздействат редица отрицателни фактори, в частност " рисковете, свързани с последната /понастоящем/ вълна от епидемията ".

В Европейски Съюз директните задгранични вложения са се съкратили предходната година с две трети - от 373 до 110 милиарда $, а в Съединени американски щати - с 49 %, до 134 милиарда $.

В същото време в Китай е бил регистриран растеж на директните задгранични вложения с 4 %, а в Индия - с 13 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР