Преките чуждестранни инвестиции в България за първите пет месеца от

...
Преките чуждестранни инвестиции в България за първите пет месеца от
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции намаляват четирикратно по предварителни данни

Преките задгранични вложения в България за първите пет месеца от годината са с 406 млн. евро под вложенията от същия интервал на 2016 година Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), представени от " Капитал Daily ". Общата сума на задграничните инвестиции в края на май е едвам 119.8 млн. евро или 4 пъти по-малко от близо 526 млн. евро година по-рано.

Очаква се, както е всекидневно, цифрата да се актуализира нагоре откакто станат известни данните за реинвестирана облага. Друго допустимо пояснение за спада е политическата неустановеност към изборите и отсрочване на някои решения за вложения.

Тази година има и два огромни минуса общо за към 300 млн. евро. Първият е огромен заем, изплатен към компания майка през март. Най-вероятно, като се съди към кои страни е заплащането, става въпрос за " Аурубис България ". Реално средствата са вложени в нови мощности, които създават спомагателен артикул, най-много за експорт. Голям отлив на дялов капитал има и към Унгария, като максимален вложител от тази страна е OTP, притежател на ДСК. Ако ги нямаше тези регистрирани отливи, вложенията биха били съпоставими на миналогодишните, разяснява обявата.

Общо за първите пет месеца от началото на годината максимален инвеститор в българската стопанска система е Холандия. Страната е с по-либерален данъчен режим и постоянно зад вложенията от нея стоят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз. За интервала януари - май 2017 година чисто оттова са пристигнали инвестиции за 147.3 млн. евро. Следва Швейцария с общо 101.3 млн. евро, от които 100.6 млн. евро са под формата на дългови принадлежности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР