Преките чуждестранни инвестиции са намалели с 13 процента до 1,3

...
Преките чуждестранни инвестиции са намалели с 13 процента до 1,3
Коментари Харесай

Орязването на данъците в САЩ удари по преките чуждестранни инвестиции в света

Преките задгранични вложения са намалели с 13 % до 1,3 трилиона $ предходната година, откакто американските мултинационални компании върнаха от чужбина в Съединени американски щати облагите си поради по-благоприятната американска данъчна политика. Това сочи оповестен нощес отчет на Организация на обединените нации, представен от ДПА.

Развитите страни са наранени най-силно от огромното орязване на налозите, като притокът на задграничен капитал е понижен с 27 % до 557 милиарда $, показва Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (УНКТАД - UNCTAD).

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разяснява, че спадът е неприятна вест и за разрастващите се страни.

Приобщаващото стабилно развиване зависи от взиманите ограничения в световната среда, която е удобна за трансграничните вложения, показва Гутериш в предговора на отчета.

УНКТАД чака директните задгранични вложения да се възстановят с 10 % до 1,5 трилиона $ тази година, което би било под междинното за десетгодишен интервал.

Конференцията също по този начин обръща внимание на рестриктивните мерки, които вкараха някои страни против притока на задгранични вложения предходната година поради терзания, че основна инфраструктура и извънредно значими технологии ще станат задгранична благосъстоятелност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати слязоха от максимален директен задграничен вложител до 157 място през 2018 година, като първите пет водещи места се заемат от Япония, Китай, Франция, Хонконг и Германия, показва ДПА, цитирайки отчета на УНКТАД.

Съединени американски щати обаче не престават да притеглят най-големите капиталови потоци, изпреварвайки Китай, Хонконг, Сингапур и Холандия.

Развиващите се страни в Азия регистрират покачване на директните задгранични вложения с 4 % предходната година, като оповестените задгранични вложения в нови компании са се удвоили като стойност.

Преките задгранични вложения в Африка са се нарастнали с 11 %.

Южна Америка и Карибите регистрираха спад с 6 на 100, като има риск и тази година да има намаляване на индикатора на фона на по-ниските упования за напредък, американската парична политика и комерсиалното напрежение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР