Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор на нашата страна

...
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор на нашата страна
Коментари Харесай

Към края на 2021 г. чуждестранните инвестиции у нас са за над 28 млрд. евро

Преките задгранични вложения (ПЧИ) в нефинансовия бранш на нашата страна към края на 2021 година са 28,137 милиарда евро по настоящи цени. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голяма е цената на направените директни задгранични вложения през предходната година в индустрията - 12,210 милиарда евро, като те образуват 43,4% от общия брой на ПЧИ, следвани от вложенията в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - на стойност от 6,278 милиарда евро, представлявайки 7,8% от общите задгранични вложения за предходната година.

През 2021 година има нарастване на ПЧИ в бранш " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ", като относителният им дял нараства с 0,7 процентни пункта спрямо миналата година, до момента в който в бранш " Строителство " има понижение на директните задгранични вложения с 0,7 на 100 по отношение на 2020 година.

По предварителни данни през 2021 година разноските за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички браншове на стопанската система са 23 048 млн. лева по настоящи цени.

Най-голям размер вложения в ДМА са вложени в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 5 908 млн. лева, следван от индустрията с 5 623 млн. лв..

През 2021 година в структурата на разноските за придобиване на ДМА по стопански действия се следи повишаване на направените вложения в бранша на индустрията, като относителният им дял се усилва с 1.2 процентни пункта спрямо 2020 година, и спад в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 6.9 процентни пункта.

През 2021 година е записана смяна и в структурата на разноските за придобиване на дълготрайни материални активи по типове. Относителният дял на направените вложения за здания, строителни уреди и структури понижава с 9.8 пункта спрямо миналата година и доближава 35.2%. Същевременно вложените средства за машини, индустриално съоръжение и инсталация нарастват с 2.7 пункта, за закупуване на земя - с 3.1 пункта, и за транспортни средства - с 2.3 пункта, като образуват надлежно 28.6, 9.6 и 14.0% от общия размер вложения в ДМА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР