Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първото тримесечие на

...
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първото тримесечие на
Коментари Харесай

България “счупи кантара” по преки чуждестранни инвестиции за първите три месеца

Преките задгранични вложения (ПЧИ) в България за първото тримесечие на годината са достигнали 1,055 милиарда евро, като се усилват с 332,6% (811,8 млн. евро) по отношение на същия интервал на предходната година, когато са възлизали на 244,1 млн. евро. Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), които подлежат на проверка в бъдеще, предава Investor.

В централната банка пресмятат, че единствено през март потокът от ПЧИ е позитивен и възлиза на 112,5 млн. евро при 41,5 млн. евро за март 2021 година, т.е. близо 3 пъти повече.

През първото тримесечие дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и запасите на български сдружения, както и постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) възлиза на 104,1 млн. евро. Той е по-голям с 279,9 млн. евро от този за януари-март 2021 година, когато е бил негативен в размер на 175,8 млн. евро.

Централната банка регистрира, че чистият поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели е на минус с 2,3 млн. евро през първото тримесечие, увеличавайки се с 2 млн. евро по отношение на същия интервал на предходната година.

По предварителни данни публикация Реинвестиране на облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е позитивна и възлиза на 805,6 млн. евро, увеличавайки се леко по отношение на сумата от 638,5 млн. евро за януари-март 2021 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР