Прекъсвания в основните здравни услуги, включително програми за ваксинация и

...
Прекъсвания в основните здравни услуги, включително програми за ваксинация и
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията е попречила на достъпа до основни здравни услуги в 90% от държавите

Прекъсвания в главните здравни услуги, в това число стратегии за имунизация и лекувания на болести като СПИН, малария и рак, са докладвани в към 90% от страните, включени в световно проучване* на Световната здравна организация за положението на здравните услуги по време на пандемията от COVID-19.

Първоначалните резултати от 129-те страни и територии в анкетата демонстрират, че здравните системи остават „ съществено наранени, с малко или никакво усъвършенстване от началото на 2021 година “, когато беше извършено предходното сходно изследване.

23% от страните рапортуват и за спирания, свързани с провеждането на незабавни интервенции, само че плановите се оказват по-голям проблем – 59% от страните оповестяват за спирания и чувствителни отлагания във времето при тях.

„ Докато страните не престават да се сблъскват с провокации за поддържане на съществени здравни услуги, 92% от страните оповестяват и за сериозни усложнения при разширението на достъпа до съществени принадлежности за COVID-19, в това число диагностика на COVID-19, лечебни средства, ваксини и персонални защитни средства (ЛПС) “, се споделя в известие на СЗО.

Като най-голяма спънка в достъпа до принадлежности за COVID-19 изследването показва проблемите с работната мощ в опазването на здравето, в това число умората на медиците, заразяването им с ковид и напускането им. Предизвикателства със здравните служащи показват 56% от интервюираните страни, когато става дума за диагностика и тестване.

Предизвикателства като липса на приемане от общността, достъп и досегаемост са най-често съобщаваните спънки за имунизация против ковид.

От СЗО прецизират, че всички интервюирани страни са приспособили тактики за превъзмогване на спиранията и възобновяване на услугите. Това включва усилване на образованията на здравните служащи, даване на домашни или телездравни услуги, закупуване на съществени медикаменти и здравни артикули, използване на тактики за финансиране на опазването на здравето.

*Проучването е извършено в интервала ноември-декември 2021 година, в него вземат участие 129 страни и територии. Информацията е събрана посредством така наречен пулс анкета (pulse survey). Общо 223 страни са поканени да вземат участие при започване на изследването, като в последния трети стадий вземат участие 129. Във всичките три стадия са се присъединили 95 страни и територии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР