Прекъсвания в основни здравни услуги, програми за ваксинация и лечение

...
Прекъсвания в основни здравни услуги, програми за ваксинация и лечение
Коментари Харесай

Срив на медицинските услуги в 92% от страните поради пандемията COVID-19

Прекъсвания в съществени здравни услуги, стратегии за имунизация и лекуване на болести като СПИН са докладвани в 92% от 129 страни, сподели изследване на Световната здравна организация за въздействието на пандемията COVID-19, съобщи Ройтерс.

То е извършено през интервала ноември-декември 2021 година и демонстрира, че здравните услуги или са „ мощно наранени “ или остават „ с малко или никакво усъвършенстване “, спрямо предходното изследване при започване на 2021 година, се споделя в изказване на СЗО, изпратено до медиите.

„ Резултатите от това изследване акцентират значимостта на незабавните дейности за справяне с главните провокации пред здравните системи - възобновяване на услугите и намаляване на въздействието на пандемията COVID-19 “, разясняват от СЗО.

Спешната помощ, която включва изпращане на кола за спешна помощ и незабавни медицински услуги, се е влошила с 36% в страните, които са докладвали за проблем в тази област, сочат данни от разбора. За съпоставяне – този % е бил 29% при започване на 2021 година и 21% в първото изследване, осъществено през 2020 година

Плановите интервенции като промяна на тазобедрената става и коляното са прекратени в 59% от страните, пропуски в рехабилитационните и палиативните грижи са докладвани в близо 50% от тях.

Времето на изследването съответства с повишаването на случаите на COVID-19 в доста страни в края на 2021 година заради мощно излъчвания вид на омикрон, което натоварва в допълнение лечебните заведения, отбелязва Ройтерс.

Анализът на СЗО приписва това внезапно утежняване на съществуващи проблеми в здравните системи, както и на пониженото търсене на медицински услуги, само че не дава повече конкретика, показва още организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР