Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви

...
Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви
Коментари Харесай

БАБХ спира поръчката за диагностициране чумата по дребните животни

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви на нарочна конференция доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). „ Преди малко се чух с премира и той ми сподели: " Прекъсваш поръчката и се оправяш по метода, по който си решил. Навън да създадат проучванията. Не се занимавай ", сподели доктор Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, доктор Илиев съобщи, че тя не му е поискана от премиера.

Ще ревизира случая с публичната поръчка на БАБХ за препарат против чумата и в случай че има проблем, ще го отменявам. Това разгласи по-рано пред публицисти във Варна министър председателят Бойко Борисов. „ Ще ревизира случая и в случай че са създали подобен заход ще отменявам състезанието и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не желая всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове ", съобщи министър-председателят.

Само една компания в България има право да продава диагностикуми, невероятно е закупуването им непосредствено от производителя. Това сподели още Дамян Илиев и съобщи, че направените досега проучвания по отношение на чумата са огромен брой - близо 8000, и би трябвало да бъдат осъществени незабавно, с цел да има смисъл от тях и да се предотврати разпространяването на болестта.

„ За задачата сме влезнали в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да създадат проучването. Заради потенциала на лабораториите, през днешния ден цялата заран беседвам с моите сътрудници, шефове на способени органи на страни от Европейски Съюз и към този момент имаме договорености да ни оказват помощ в проучването. Въпреки това ние не можем да не създадем проучвания на наша територия, ползвайки нашия потенциал ", сподели доктор Илиев.

По думите му заради спешността на обстановката и значимостта това да стане по-бързо е бил разгласен конкурс за подобен диагностикум. „ Конкурсът се афишира въз основата на това кой има право да ги продава ", сподели шефът на БАБХ и разясни, че в регистъра може да се ревизира кои компании могат да продават диагностикума.

Д-р Илиев обърна внимание, че единственият производител на диагностикума в Европа е френска компания, която може да дава право на други компании да го продават. Той изясни, че в листата на регистрация за състезанието е попадала единствено една компания, която има права от френската фирма-производител да продава диагностикума и добави, че с цел да не бъде състезанието единствено с един участник от БАБХ са поканили да взе участие и друга компания, която е взела участие в продажбата на диагностикума у нас.

„ Оказа се, че тази компания няма право да продава в България, тъй като продава през правата на една австрийска компания, която не е получила позволение от фирмата-производител да дава права за продажба ", добави доктор Илиев и разясни, че по тази причина е останала само компанията, за която се приказва в медиите. „ Няма друга законова опция да си набавим диагностикум сега. Отделно при тази изключителна обстановка, доколкото разбрах от нашата юристка, няма потребност да разгласяваме състезания и можем да сключим контракт ", сподели доктор Илиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР