Прекараната в младежка възраст мононуклеоза, предаваща се посредством целувки и

...
Прекараната в младежка възраст мононуклеоза, предаваща се посредством целувки и
Коментари Харесай

Никакви целувки! Ето до какво води обмяната на слюнка

Прекараната в младежка възраст мононуклеоза, предаваща се чрез целувки и прилагане на общи принадлежности, покачва риска от развиване на множествена склероза, предизвестяват шведски учени. С мононуклеоза се сблъскват огромна част от хората, само че след 25-годишна възраст тя губи своето въздействие върху рисковете. Очевидно това е обвързвано с промените в имунната и нервната система с напредването на възрастта, считат откривателите.

„ Болестта на целувката “ – инфекциозната мононуклеоза – е остро вирусно заболяване, което поразява фаринкса, черния дроб, далака и лимфните възли. Причинителят на мононуклеозата е вирусът на Епщайн Бар, който се предава по въздушно-капков път, най-често със слюнката. Инкубационният интервал е до 21 дни, приблизително към седмица.

Понякога болестта протича безсимптомно, само че най-често болните се оплакват от уязвимост, нараснала температура, болки при преглъщане, бронхит, главоболие и мускулни болки, инфектиране на лимфните възли, нарастване на далака и черния дроб. Мононуклеозата може да се откри по характерни промени в кръвните проучвания.

След първичната зараза признаците нормално не се връщат повече, само че човек остава притежател на вируса за цялостен живот.
 10 000 души в България страдат от множествена склероза 10 000 души в България страдат от множествена склероза
Засегнатите от множествена склероза в България са не по-малко от 10 000 души без значение, че публично се водят 3 500. Данните обаче са...

Най-често с инфекциозна мононуклеоза се сблъскват младежите на възраст 14-18 години. И явно това може да съставлява сериозна заплаха за тях, както са изяснили учени от Англия и Швеция. Прекараната в младежките години мононуклеоза покачва рисковете от развиване на множествена склероза, пишат учените в публикация в списание JAMA Network Open.

Изследователите са анализирали медицинските данни на съвсем 2,5 млн. шведи, при които оценили риска от развиване на множествена склероза в детството или по завещание, както и в пубертета с отчитане на генетичните фактори.

Общо в извадката се оказали към 6000 случая на множествена склероза. Сред факторите, повишаващи риска от нейното развиване, била възрастта на майката (колкото по-възрастна била тя, толкоз по-голяма била вероятността), принадлежността към женския пол и инфекциозната мононуклеоза, прекарана на възраст 11-19 години.

„ Нашите резултати разрешават да предположим, че инфекциозната мононуклеоза в детството и изключително в пубертета е рисков фактор, обвързван с развиването на множествена склероза, без значение от общите фамилни фактори “, пишат откривателите.

Те са разкрили също, че колкото по-късно човек се е заразил с мононуклеоза, толкоз по-малко заболяването е повлияла на рисковете от развиване на множествена склероза. Ако човек е прекарал мононуклеоза на възраст от 25 години, инфекцията към този момент по никакъв метод не повишавала рисковете.
 Невробиолозите се научиха да лекуват множествена склероза Невробиолозите се научиха да лекуват множествена склероза
Невробиолози от университета на Калгари са разкрили вещество, което може да помогне на болните с множествена склероза да се оправят със...

„ Изследването дава безапелационни доказателства за това, че тежката форма на инфекциозна мононуклеоза (и евентуално на други съществени инфекции), изключително в интервала на полово съзряване, може да предизвика развиването на множествена склероза, без значение че постоянно множествената склероза може да бъде диагностицирана едвам 10 години след болестта “, заключава Скот Монтгомъри, един от създателите на работата.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което пораждат голям брой провали на миелиновите обвивки на нервните нишки на основния и гръбначния мозък, нужни за предаване на сигнали сред нервните кафези. Обикновено множествената склероза се демонстрира за първи път сред 20 и 40 години, само че може да се откри и при деца. Най-често множествената склероза се среща в страни със леден климат.

В ранните стадии недоволствата на пациентите са разнородни – от уязвимост в краката и изтръпване в разнообразни елементи на тялото до утежняване на зрението и задържане на урина. Симптомите може да се появят както поединично, по този начин и по няколко по едно и също време. За да слагат диагноза, невролозите употребяват специфични проби, както и магнитно-резонансна томография.

Освен инфекциозни болести върху риска от развиване на множествена склероза въздействат екологичната конюнктура и нездравословните привички.

Множествената склероза към момента няма лекуване. Помощта за пациентите се заключава в предотвратяването на изострянето и в купирането на признаците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР