„Прекарахме стотици часове в работата по реформата за хората с

...
„Прекарахме стотици часове в работата по реформата за хората с
Коментари Харесай

Мая Манолова: Социалният министър се превърна от кошмар в приятел

„ Прекарахме стотици часове в работата по промяната за хората с увреждания, по изработването на законите. Това, което свършихме, в случай че не е идеално, е много положително
Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на показване на своя отчет за 2018 година пред Народното събрание.
" Надявам се по същия метод да се развият връзките с институцията със здравното министерство и със здравния министър. От призрачен сън да се превърнем в сътрудник и в другар за решаването на многото проблеми, които сега се разпознават в бранш „ Здравеопазване “ и които са директно свързани с правата на българските жители в тази сфера “, съобщи Манолова и уточни, че те са конституционно застъпени.
„ Посетили сме 139 обитаеми места по съответни проблеми с жители, като в 56 от тях сме разкрили приемни и сме слушали проблемите на хората от съответните обитаеми места, 30 кръгли маси по публични полемики по тематики, които засягат директно българските жители. Имаме 11 законодателни оферти, свързани с човешки права, с цивилен права.
Две сезирания на Конституционния съд и 13 национални акции на институцията на омбудсмана. Всички тези цифри демонстрират растеж спрямо 2015 година, когато встъпих в служба като омбудсман.
Показват две неща, че българските жители имат доста проблеми. Огромни. От друга страна, че българските жители имат доста и големи упования от институцията на омбудсмана. Те нямат просто упованието да ги изслушаме, да ги подкрепим, да им съчувстваме. Те нямат очакване, че ние единствено и само ще подлагаме на критика работата на институциите.
Това, което жителите чакат от нас, е да предлагаме решения, освен това не лековати, а съществени, смислени, експертни за решаването на всеки един съответен проблем “, добави Манолова. По думите ѝ за изработването на такива решения се разчита на капацитета и потенциала на институциите и на гражданския капацитет и на гражданското общество в България.
„ Работим с близо над 300 Неправителствени организации, които разполагат с нужната експертиза и които са наши сътрудници. Благодарение на тях, на гражданските специалисти, на консултативния парламентарен съвет, в който са включени огромни имена на адвокати, ние съумяваме да изработим решения, които са надалеч от популизма и които действително, експертно дават хрумвания и оферти за решение на проблемите на българските жители. За това желая през днешния ден да им благодаря “, добави Манолова.
Омбудсманът уточни, че във всеки случай институцията се стреми към реализиране на резултат и решение на казуса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР