Прекарах дълги години в тишина - като си пуснех музика,

...
Прекарах дълги години в тишина - като си пуснех музика,
Коментари Харесай

Ваня Щерева и музикалният й рестарт след Ергенът

" Прекарах дълги години в тишина - като си пуснех музика, ми пречеше да си събера мислите. " Подобно самопризнание e изненадващо за Ваня Щерева - на първо място певица, само че и публицист, актриса, основател на авторски бижута. Ето че след 15 години тишина обаче тя пусна нова ария.

" Restart " е писана през есента на предходната година, когато Ваня работи като редактор във втори сезон на сантименталното риалити - и това е още един от гениите й. Графикът тогава е натоварен, само че тя съумява да откри минути за себе на терасата на хотела в Бодрум, където вървят и снимките.

Какво разкри Ваня Щерева за " Ергенът " и за самия Евгени Генев

Певицата и публицист е редактор на риалитито

" Диктофонът ми е цялостен с изпяти изречения, които хрумваха непрестанно ", споделя тя. Текстът на " Restart " обаче се ражда не на балкона, а на летището, когато й се постанова да лети до Лондон за зрелище на " Пощенска кутия за приказки ", а полетът има огромно забавяне.

" Лежах на една скамейка на гейта и слушах ария, изпята доста красиво и тъжно от Мила (дъщеря й Мила Роберт - бел.авт.), и стартира да се ражда текстът. Реално в тази ария описах едно към едно тогавашното си положение на това летище. "

Виждаме тази история и във видеото на " Restart ", което е режисирано от Стайко Мурджев, снимано от Виктор Милушев и е с присъединяване на Ваня, и македонския артист Кире Гьоревски. " Стайко обича крайните положения. Добре че беше той да ме ръководи ", признава Ваня и добавя, че в случай че сама беше режисирала клипа, нямаше да е толкоз експресивна.

Песента съставлява и още една любопитна колаборация за певицата - с щерка й Мила Роберт. Първоначално Ваня Щерева се опасява от взаимната им работа, само че действителността демонстрира, че страховете й са неоснователни. " Седнахме си тримата - аз, тя и Камен, музикалният продуцент на " Restart ", и напълно безпрепятствено и прелестно я аранжирахме за няколко часа. "

Това e първата ти нова ария от 15 години насам. Това значи ли в действителност, че нито един път не стартира да пишеш ария през цялото това време?

Ами да. Правих бижута през това време и писах книги. Сега просто не ми се описват истории в разкази, романи и стихове, описват ми се в песни. То е едно и също. Просто разнообразни изразни средства.

" Restart " е за обич - безконечна тематика. Казвала си, че вярата в любовните връзки е най-вредна. Какво имаш поради?

Това за вярата в едно стихотворение го бях написала. Става въпрос за момента, в който нещата в една връзка стартират да се прецакват - то постоянно се усеща. Смятам, че е по-добре за себесъхранението на човек да отреже вярата, че нещо ще се промени към положително, или че ще се върне това време на началото, когато е било доста хубаво. Да се " бориш " за обич, съгласно мен е безумно. Тая работа не е борба. Или се получава, или не. И като видиш, че насреща нещата не са към този момент такива, каквито са били, по-добре е да си реалист. Като изхвърлиш вярата, по-лесно ще си излекуваш възприятията, които най-после са много неопределими - усеща към индивида ли са в действителност, или егото крещи, че си изгубил...

И отново по тематиката с любовта - втори сезон на " Ергенът " завърши, където ти беше редактор. Кажи ни по какъв начин се редактира риалити формат?

Редакторът е на първо място очевидец на събитията, запаметява всичко, което се е случило. Подкрепящ детайл. И основател на ред. Не написа сюжети, както хората си мислят. В риалити сюжет не може да има. Има единствено ред - през днешния ден отиваме на среща еди къде си, играем еди каква си игра, след това е време за коктейл, след това за гала.

Чисто като човек по какъв начин се отнасяш към концепцията любовта да бъде открита в риалити?

Всяко момиче влиза в този формат на разположение със себе си - с характера си, със способността си да демонстрира страсти, с яснотата, че не е единствена. И надлежно там се развиват едни връзки, които са напълно естествени. Дали някоя има тактика за " шоу " и взема решение да го прави, това си е нейно решение. Дали някоя е пристигнала, с цел да натрупа почитатели след това, а не да търси обич, отново си е нейно решение, което не е изключено в придвижване да промени. Камерите просто снимат това, което се случва. А дали е допустима обич - признавам, че бях леко скептична преди да го видя с очите си. Ето че се случи. Значи е допустима.

Видео каналът ти в YouTube става все по-популярен и за това способства видеокастът ти " Наобратно ". Как избираш гостите и тематиките за него? И имаш ли в главата си визия за бъдещето му?

Не, нямам визия за бъдещето му. Основният ми принцип в живота е лекост. Не обичам да насилям нещата. Напоследък се случиха доста посетители вкупом - снимах ги в границите на една седмица и пуснах нагъсто епизодите с Папи Ханс, Евгени Генчев и Карбовски. В момента съм си дала отмора, тъй като върша нова ария и клип. Има доста планувани посетители, само че ще направя епизодите, когато имам въодушевление за това. Най-трудното е монтажът, тъй като го върша сама. Почти нищо не нарязвам от диалозите, само че трансформирам проектите, с цел да е по-динамично.

Гостите предпочитам напълно непринудено - няма цел, тактика, прецизен миг. А самите диалози - изрично си не разрешавам да мисля за тях авансово и да имам тематика. Най-важна ми е спонтанността - накъдето тръгне диалогът, натам. Искам да видя този човек в по-естествена светлина, не като на изявление. Иска ми се фенът да се усеща по този начин, като че ли участва в тази компания. И то става - постоянно в мненията пишат, че все едно са с нас. " Наобратно " ще продължи до тогава, докато ми е прелестно да го върша. Сега малко пауза и време да подобря механически нещата, че доста се нервират хората на звука, и са прави.

В " Наобратно " прочете текста и на бъдеща своя ария - " Къси дози допамин ". Кога да я чакаме и показала ли си си видео и за нея?

Любимата ми ария дотук. Записана, подготвена и в колаборация с наш дует. По-нататък ще разберете кои са момчетата. Беше инцидентна среща, изкефиха се на песента и я направихме дружно - беше като хвърчене. И клипът е напълно фиктивен, само че желае време за подготовка. Отново със Стайко Мурджев и Виктор Милушев ще го вършим. Плановете ми са да излезе през септември-октомври. Дотогава ще се появи една друга ария, по която сега работя.
 Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до контракт с Warner Music
Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до контракт с Warner Music

Певицата за съдействието с една от най-големите музикални компании в света и за новата си ария " Lover`s Trial "

Какво следва за теб в идващите месеци?

Идва лято - ускорявам вниманието си върху бижутата, снимането им, публикуването им в обществените мрежи. Междувременно ще се появят две песни, два клипа и най-малко три епизода от " Наобратно ". И, в случай че остане време, би трябвало да се вършат нови аранжименти на остарели песни, че към този момент има предложения за участия, само че единствено с един  " Restart " няма по какъв начин да стане.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР