Прекалено рано е да се знае със сигурност дали новият

...
Прекалено рано е да се знае със сигурност дали новият
Коментари Харесай

Ще повлияе ли лятото на новия коронавирус?

Прекалено рано е да се знае сигурно дали новият ковид е сезонен.

За да разберем дали в действителност това е по този начин, ще би трябвало да следим по какъв начин се трансформират случаите на инфектирани на едно място през цялата година.

Засега можем да разгледаме разпространяването на вируса в разнообразни климати по света, което да даде известни насоки, написа BBC.

Какви са доказателствата?

Има известни доказателства, че случаите на ковид са струпани главно в райони с по-хладен и по-сух климат.

Едно изследване сочи, че страните, които бяха изключително наранени от вируса (там, където се разпространяваше, без да бъде засечен), до 10 март са имали по-ниски междинни температури, спрямо тези с по-малко случаи.

Друго изследване преглежда 100 китайски града с по над 40 случая на COVID-19 и допуска, че колкото по-високи са температурите и влажността, толкоз по-малка е предаваемостта.

Друго изследване, което към момента не е минало партньорска инспекция, също допуска, че макар че случаи на новия ковид има по целия свят, по-сериозните болести са били " в релативно хладни и сухи региони ", най-малко до 23 март.

Както обаче показват група учени от лондонското Училище по хигиена, вирусът към този момент се е популяризирал във всеки район, наблюдаван от Световната здравна организация, " като на процедура обгръща всички климатични зони - от студени и сухи, до горещи и влажни ".

Има ли разделяне север-юг?

При доста от другите вируси, включително и грипа, има сезонност в северното и южното полукълба. Тропическите райони, които са покрай екватора, обаче не следват същия модел.

В някои от горещите и влажни райони, където има локално излъчени случаи на COVID-19, като Малайзия и Демократична република Конго, са покрай Екватора и може би не оферират най-хубавите доказателства за това какво ще се случи на други места.

Ако погледнем Южното полукълбо обаче, Австралия и Нова Зеландия, които бяха в края на летния сезон, когато бяха оповестени първите случаи там, регистрират доста по-малко случаи, спрямо доста от страните от Северното полукълбо.

Има и доста други фактори, които оказват въздействие, като придвижването по света и гъстотата на популацията.

И защото вирусът последователно се популяризира по света (първоначално посредством пътуващите в международен мащаб) по същото време, по което сезоните се сменят, е мъчно да се дефинира по-конкретно резултатът на климата.

Сезонни ли са другите коронавируси?

Има известни доказателства, че други коронавируси циркулират главно през зимните месеци, съгласно екип от учени от Университи колидж Лондон и лондонското Училище по хигиена.

Те са провели допитване измежду близо 2 000 души за седмичен отчет по отношение на това дали някой в тяхното семейство има респираторни болести. Всеки със признаци е бил помолен да изпрати проба за тест за най-различни вируси.

От това изследване учените следят огромен растеж на случаите на ковид през зимата по същото време като грипния сезон. През лятото пък има малко такива случаи.

Един от създателите на изследването Елън Фрагаши от Унивърсити колидж Лондон споделя, че затова " е допустимо да забележим известно облекчение във връзка с броя на случаите през лятото ". Не можем обаче да бъдем сигурни, че новият ковид ще има сходно държание.

Големият брой на случаите и разпространяването им по света пък допускат, че не би трябвало да таим прекомерно огромни очаквания за облекчение през лятото.

Този вирус като останалите вируси ли е?

Новият ковид, наименуван Sars-Cov-2, който предизвиква заболяването COVID-19, наподобява се популяризира по същия метод като останалите.

Това, което го отличава обаче, е степента, в която разболява човек и броят на смъртните случаи.

Според лекар Майкъл Хед от Университета на Саутхемптън, развиването и резултатът от новия ковид " явно се разграничава доста от коронавируси вид `често срещана простуда ".

" Предстои да забележим дали случаите на COVID-19 ще намалеят в отговор на измененията във времето, като температура и мокрота, " споделя още той. /profit.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР