Прекалено дългото излагане на силна светлина може да е вредно

...
Прекалено дългото излагане на силна светлина може да е вредно
Коментари Харесай

Гасете лампата нощем, светлината може да е вредна за костите

Прекалено дългото излагане на мощна светлина може да е нездравословно за вашето здраве. Това потвърждава проучване с мишки, при които след 6 месечен престой на непрекъсната светлина е записана загуба на мощ и костна маса, както и появяването на възпалителни процеси. Тези открития са тревожни за някои специалности, както и за пациенти в лечебните заведения, които са изложени по-дълго на светлина.

В опита са били включени 134 опитни мишки, които са държани на ярко в продължение на половин година. В края на опита мишките са изгубили половината от силата на мускулите си спрямо контролните мостри водили естествен живот в цикъл светло-тъмно.

Костите на мишките са били наранени мощно. Порестата част на кост ите , която поема тежестта на тялото, е изгубила към една трета от размера си и е изтъняла с 10%. Също както при ранните стадии на остеопороза. Увеличен е и броят на белите кръвни кафези, което приказва за инфектиране или стрес.

Според учените тези промени са свързани с нарушаването на вътрешния часовник. При естествени условия има ясна разлика сред сигналите от невроните в мозъка денем или през нощта. Когато са изложени на непрекъсната светлина, тези разлики се понижават със 70%.

Резултатите от проучването демонстрират, че и при хора изложени на непрекъсната светлина може да бъде наранено здравето. При дамите, изложени по-дълго на непрекъсната светлина понижава силата на костите и те стават по-чупливи.

Екипът откриватели, воден от Йохана Меир от Университета в Лайден, Холандия открива, че аномалиите при изследваните животни бързо изчезват когато се възвърне ритъмът светло-тъмно. Това е добра вест, тъй като демонстрира, че и хора, които са били изложени на непрекъсната светлина, както е да вземем за пример в интензивните отделения на лечебните заведения или при недоносените бебета в неонат ологичните отделения, могат да се в ъзстановят.

Според Меир при тях би трябвало да се употребяват маски за очите, като тези употребявани при самолетните полети, което е елементарно използвано.

Все отново откривателите прецизират, че резултатът от неналичието на мрачевина може да е доста по-силен при мишките, които са нощни същества, в сравнение с при хората. Наред с това, шест месеца се равняват на към една четвърт от мишия живот, а светлината има доста по-силен резултат върху същества които са по-активни през тъмната част от денонощието, каквито са мишките.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР