Прекалено активният ангажимент на ЕС за чист въздух може да

...
Прекалено активният ангажимент на ЕС за чист въздух може да
Коментари Харесай

Евро 7 или краят на двигателите с вътрешно горене

Прекалено интензивният ангажимент на Европейски Съюз за чист въздух може да има съществени стопански последствия. При това - негативни. Това предизвестяват от Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA. От организацията са на мнение, че виновните органи в Европейски Съюз обръщат внимание единствено на колите, а тяхната щета е съставлява единствено 30% от общите нездравословни излъчвания и 25% от парниковите газове. Въпреки това точно към автомобилните производители са е ориентирано цялото внимание и всички наказания на Европейската комисия.
Европейският съюз има за цел да понижи излъчванията на парникови газове от горива, продавани за авто превоз, до 6% под равнищата от 2010 година
Това е включено в задачите на Европейски Съюз за климата и енергетиката за 2020 година Според индикатора за данни за качеството на горивата в ЕИП обаче излъчванията са намалели единствено с 3.7% сред 2010 и 2018 година Главно заради увеличеното потребление на биогорива. По този метод задачата за понижаване с 4% до 2017 година не е реализирана.

Следователно, с цел да се реализиран заложените цели за излъчвания, от 2026 година единствено транспортни средства с нулеви излъчвания ще бъдат класифицирани като екологични. Това значи, че хибридните модели ще изгубят зелената си марка и към този момент няма да се броят за общите излъчвания от моделната гама. Съответно, европейските производители на коли прибавят транспортни средства с нулеви излъчвания към своята гама, с цел да отговорят на новите ограничавания за коли (средно 95 g CO2 / km), което може да ги избави от санкции.

Например изпълнителният шеф на PSA Peugeot Citroen Group Карлос Таварес съобщи, че компанията към този момент няма да влага в мотори с вътрешно горене. Не инцидентно продажбите на напълно електрически транспортни средства в Европейски Съюз са скочили със 71% през първите три тримесечия на 2020 година Проблемът е, че общият им размер е единствено 4% от всички продажби на нови коли.

За да подтиква развиването на електрическия превоз, Европейски Съюз желае да вкара нови правила за оценка на вложенията в автомобилната промишленост. Автомобилните производители ще би трябвало да съблюдават строги ограничавания за излъчвания, с цел да могат техните интервенции да бъдат класифицирани като устойчиви вложения.
В сходство с разпоредбите за зелено финансиране, които ще влязат в действие в края на 2021 година, Европейски Съюз ще дефинира кои вложения могат да се смятат за „ устойчиви “ .
Критериите за оценка ще бъдат „ забележителен принос “ за намаляване или адаптиране към изменението на климата. Съгласно тези правила производството на коли ще се смята за „ устойчива “ инвестиция в транспортни средства, които отделят по-малко от 50 g CO2 на км. Това условие ще важи както за леки, по този начин и за товарни с тегло под 3,5 тона.

Европейската комисия разгласява оферти за правила за зелено финансиране предходната седмица, като ги разсекрети за обществеността, преди да завърши тази година. Реакцията на Европейската асоциация на автомобилните производители последва неотложно. „ Автомобилният бранш е угрижен, че регулирането може да изплаши вложителите, като в това време са нужни спомагателни средства за прекосяване към по-чисти решения “, споделят от ACEA.

Тази ускорена електрификация е от огромно значение за производителите на коли. Те се тормозят от близкото бъдеще на моторите с вътрешно горене, които към момента играят огромна роля. Ето за какво ACEA и CECRA изпратиха документално мнение до комисар Бретон, като желаят от него гаранции, че моторите с вътрешно горене няма да изчезнат от полезрението по време на дебата за Евро 7. И молят Комисията да даде такива писмени уверения на държавите-членки.
„ Европейската комисия не би трябвало да употребява Евро 7 като опрощение за отричане от моторите с вътрешно горене, които ще продължат да играят основна роля в комерсиалните транспортни средства, употребяващи нисковъглеродни горива в дълготраен проект “, сподели Ралука Мариан, представител на IRU в Европейски Съюз.
Освен това коалиция от заинтригувани страни в превоза и енергетиката, която включва IRU, Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), Европейската асоциация на автомобилните снабдители (CLEPA), FuelsEurope и Асоциацията на транспортните средства с природен газ (NGVA), също написа до Европейската комисия... Те показват угриженост по отношение на метода, по който Консултативната група за стандарти за излъчвания на транспортни средства възнамерява да приложи Евро 7.

Членовете на обединението също желаят ясни цели за новия правилник Евро 7. А новите цели за излъчвания да дават отговор на действителността, по този начин, че заинтригуваните страни да имат задоволително време да проучват данните, преди да се вземат дефинитивни решения. Ясно е, че по този метод производителите на коли желаят да завоюват време и да избегнат санкции, защото те не постоянно имат време да приспособяват новите си модели към бързо затягащите се разпореждания на Европейски Съюз. Но има и справедливи аргументи за това. Става въпрос за карантината, която се шири на доста места по света.

Тъй като обстановката с COVID-19 се утежни, доста страни от Европейски Съюз вкарват още веднъж така наречен " локдаун " или скоро ще бъдат блокирани. А дилърите са или затворени, или продават доста малко коли. В резултат на това се основава обстановка, при която дилърите разполагат с наличия от транспортни средства. Проблемът е, че тези коли дават отговор на актуалните правила за излъчвания. Но откакто не бъдат продадени до края на годината ще минат в графата „ мръсни “, тъй като новите стандарти за леки и лекотоварни коли влизат в действие на 1 януари 2021 година.

Броят на такива транспортни средства надалеч надвишава вероятните размери на продажби до края на годината. Това значи, че през 2021 година производителите могат да бъдат изправени пред санкции, защото те няма да се впишат в междинните индикатори за излъчвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР