„Преждевременното стареене на яйчниците се среща само при 1% от

...
„Преждевременното стареене на яйчниците се среща само при 1% от
Коментари Харесай

Д-р Сашо Райков съветва как да забавим стареенето на яйчниците

„ Преждевременното стареене на яйчниците се среща единствено при 1% от дамите. При тях сред 30 и 35 години стартира развой на естествено количествено и качествено утежняване на яйчниците, което се форсира сред 35 и 40 години и след 40 години е изключително изявено “ – споделя доктор Сашо Райков, дълготраен експерт по репродуктивна медицина.

В наши дни майчинството от ден на ден се забавя. Така през 1980 година междинната възраст, на която се ражда първото дете, е 28 години, а през днешния ден е 33. Нарастващата наклонност за раждане на деца на по-голяма възраст оправдава интереса към анализиране на аргументите за естественото стареене (нормално за възрастта) и търсене на благоприятни условия за намаляване на въздействието му върху фертилноста на дамите.

„ Аз ще прави един по-задълбочен разбор на феномена на стареене на яйчниците, идентифицирайки евентуално включени гени и молекулярни механизми, само че на един по-достъпен език, понятен за необятната публика “ – споделя доктор Райков, който е част от екипа на центъра за асистирана репродукция на болница Токуда.

Според него в множеството случаи стареенето на яйчниците се предизвиква от оксидативен стрес, емфатичен от прогресивно понижаване на интензивността на гените, участващи в клетъчната отбрана против това събитие. В това положение окислителното увреждане, създадено в разнообразни типове кафези на яйчниците, основава циничен кръг, включващ модулации на имунната система и инфектиране, което от своя страна в допълнение утежнява антиоксидантната отбрана. Всички кафези употребяват кислорода, вдишван по време на дишането, и го трансформират в реактивни кислородни типове с окислителна интензивност, наречени свободни радикали, които са от значително значение за енергийния баланс на тялото, защото генерират силата, нужна за разнообразни витални процеси. След като функционалността им е изпълнена, свободните радикали се отстраняват от антиоксидантни субстанции.

В здравите кафези има баланс сред генерирането, оползотворяването и елиминирането на свободните радикали. Когато вътреклетъчното количество антиоксидантни субстанции е незадоволително за инактивиране на свободните радикали, те се натрупват в клетката, предизвиквайки това, което се назовава оксидативен стрес. Излишъкът от свободни радикали води до окислително увреждане на разнообразни структурни детайли на засегнатата клетка, което води до прогресивно утежняване на нейната функционалност и в случай че положението продължава, до гибелта й. „ Точно това се случва с яйчниците по време на стареене, както естествено, по този начин и прибързано.

Растежът и съзряването на яйцеклетките зависи от вярното действие на разнообразни типове кафези на яйчниците, които създават стероидните хормони и хранителни субстанции, нужни за тяхното развиване. Ако функционалността на тези кафези е нарушена заради оксидативен стрес, овоцитите страдат и дегенерират “ – проучва доктор Райков. Според него има две благоприятни условия против оксидативния стрес. Първият е да се снабдят клетките с богати на антиоксиданти храни на изчезналите антиоксидантни субстанции, да вземем за пример червени плодове, зеленчуци и бобови растения или пълнозърнести храни, които могат да бъдат потребни като предварителна защита. Въпреки това, при множеството дами, които към този момент демонстрират признаци на стареене на яйчниците, хранителният банкет може да е непълен, с цел да покрие съществуващите дефекти.

Ето за какво е целесъобразно потреблението на медикаменти с директни антиоксиданти, като мелатонин, витамини С и Е, коензим Q10 и фолиева киселина. Вторият е да се задейства още веднъж веригата на произвеждане на антиоксидантни субстанции в същите кафези, наранени от оксидативен стрес посредством хормонално лекуване (непреки антиоксиданти). Това са главно хормон на растежа и мелатонин. Последното е изключително забавно освен това свидетелствуване, защото съчетава индиректни антиоксидантни, директни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи дейности. „ Все още не можем да действаме непосредствено върху гените, виновни за стареенето на яйчниците. Но можем да смекчим последствията от стареенето за функционалността на клетките на яйчниците. Необходимо е да се проучват няколко аспекта на стареенето на яйчниците при всяка жена, с цел да се създаде лечебен проект, най-добре приспособен към нейното състояние” – споделя в умозаключение доктор Райков.

За връзка с доктор Сашо Райков: 0896733679
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР